środa, listopada 28, 2018

Piernikowe muffinki bezglutenowe z mąki ryżowej




 Muffinki są pyszne i cudownie pachną piernikiem!
Zazwyczaj wypieki z samej mąki ryżowej są suche, ale nie te muffiny.
Tylko ważne, aby je spożyć jeszcze tego samego dnia, w którym zostały upieczone.
Następnego również świetnie smakują, jednakże stają się sypkie, odrobinę kruszące.
Polecam je nie tylko osobom będących na diecie bezglutenowej.

 (około 6 sztuk)
100g mąki ryżowej (3/4 szklanki; 1 szklanka = 250 ml)
50g cukru (około 5 łyżek)
1 łyżka kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka miodu (płynnego)
100 ml mleka
50 ml oleju
 
W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier oraz kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, miód, mleko i olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi. 
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej. Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.)
 Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
 Piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
 

6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger