czwartek, października 18, 2018

Sałatka brokułowa z sercami palm/palmito




Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu i smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Doskonale sprawdzi się jako zdrowa, lekka przekąska i napisałabym, że na co dzień, lecz zawiera palmito, które nie należą do tanich składników.
Zazwyczaj potrawy z sercami palm są drogie, ponieważ pozyskuje się je w warunkach naturalnych, co oznacza ścięcie, a więc śmierć drzewa. 
W Europie to kulinarny rarytas, który jest także doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, błonnika, witaminy C, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, cynku, miedzi i manganu.
Istotne jest to, że palmito nie zawiera tłuszczu.
To właśnie ono sprawia, że sałatka jest wyjątkowa oraz niepowtarzalna w smaku.
W końcu raz na jakiś czas - na taki smaczny luksus każdy może sobie pozwolić.
Polecam!
 
1/2 brokuła
2 jajka
2-3 palmito
2 garście orzechów włoskich 
1/3 pęczka natki pietruszki
Dodatkowo:
olej/oliwa (u mnie olej z pestek winogron)
sól, pieprz/chili

 Brokuła należy ugotować na parze lub w osolonej wodzie, a jajka na twardo.
Następnie jedno jajko pokroić w kostkę, a drugie na 6-8 części, natomiast palmito w plasterki.
Różyczki brokuła wymieszać z palmito, natką pietruszki oraz posiekanym jajkiem i umieścić na półmisku.
Obok ułożyć kawałki jajka.
Całość posypać orzechami, doprawić do smaku i solidnie skropić oliwą/olejem.

Palmito oraz olej z pestek winogron użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Panegara.

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger