poniedziałek, października 08, 2018

Placki pieczarkowe z cebulą



Uwielbiam te placuszki i odkąd przyrządziłam je po raz pierwszy to w moim domu zagościły na stałe.
Są naprawdę przepyszne, delikatne oraz dodatkowo proste w przygotowaniu.
Jeśli lubicie pieczarki - koniecznie skorzystajcie przepisu.
Pamiętajcie też o tym, że możecie dodać cebulę surową lub lekko zeszkloną.
Surowa w usmażonych plackach będzie lekko chrupiąca.
Kto się skusi?

(około 10 sztuk)
100g pieczarek
1 cebula (mała)
2 jajka
2 łyżki mleka
3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
sól, pieprz
Ponadto:
olej do smażenia

Obrane i umyte pieczarki oraz cebulę należy pokroić w kostkę.
(Aby placki były łagodniejsze to cebulę najlepiej dodatkowo zeszklić na odrobinie oleju.)
Jajka, mleko i mąkę wymieszać na jednolitą masę.
Na końcu wmieszać pieczarki z cebulą.
Całość doprawić według smaku.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć po kilka minut z obu stron - na lekko złoty kolor.
Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.

4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger