środa, października 10, 2018

4 sposoby na przygotowanie kasztanów jadalnych


Sezon na kasztany jadalne jest już rozpoczęty, więc warto z nich przygotować smaczną oraz zdrową przekąskę.
U mnie w domu zazwyczaj znikają lekko posolone, ale pysznie smakują też z miodem, jako nadzienie do mięsa, czy składnik deserów.
Mają naprawdę szerokie zastosowanie, a przy tym szereg właściwości zdrowotnych, dzięki czemu kiedyś były wykorzystywane w medycynie naturalnej.
Posiadają słodkawy, lekko mączysty smak, który delikatnie przypomina coś pomiędzy ziemniakiem a orzechem laskowym.
Pamiętajcie, że przy zakupie kasztanów należy zwracać uwagę na ich błyszczący i ciemnobrązowy kolor.
Właśnie takie są najlepsze!
Kasztany można przygotować na kilka sposobów, a nawet spożywać na surowo.
Można też je zmielić na mąkę i dodawać do domowych wypieków - klik.
Poniżej przedstawiłam Wam metody na przyrządzenie kasztanów.
Wypróbowałam wszystkie, ale najczęściej stosuję tą pierwszą.
 
dowolna ilość kasztanów jadalnych

Kasztany gotowane i pieczone:
 
Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić w garnku nacięciem w dół.
Całość delikatnie zalać wrzątkiem.
Gotować około 15 minut na średnim ogniu (kasztany powinny poobracać się na drugą stronę).
Odcedzone przełożyć na blachę - tym razem nacięciem do góry.
Piec przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Po tym czasie poczekać aż ostygną, zdjąć twardą skorupkę i gorzkawą błonkę. 
Jadalna jest tylko żółta część.
 
Kasztany gotowane:
 
Kasztany umyć ciepłą wodą i umieścić w garnku nacięciem w dół.
Całość delikatnie zalać wrzątkiem.
 Gotować około 30-40 minut na średnim ogniu.
(Uprzednio wodę można posolić i do garnka wrzucić kilka listków laurowych. Czas gotowania zależy od wielkości oraz świeżości kasztanów. W międzyczasie można jednego wyjąć, obrać, a następnie spróbować czy reszta jest już gotowa do spożycia.) 

Kasztany pieczone:

Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić na blasze do pieczenia - nacięciem do góry.
Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
 
Kasztany prażone:

Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić na patelni nacięciem w dół.
Całość prażyć pod przykryciem przez około 10 minut.

4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger