środa, października 31, 2018

Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków





Ciasto jest naprawdę pyszne, wilgotne oraz takie... mooocno czekoladowe!
Poza tym nie wymaga wielkich umiejętności i długo pozostaje świeże.
Buraki są niewyczuwalne, więc nikt nie zorientuje się co jest tym tajemniczym składnikiem, dzięki któremu całość jest niezwykle kusząca.
Przyznam, że wiedząc o puree - "na siłę" próbowałam odnaleźć buraczany posmak i naprawdę mi to nie udało się!
Zresztą sami spróbujcie.
Polecam!

(Forma o średnicy 22-23 cm)
Ciasto:
250g puree z upieczonych buraków (przepis na pieczone buraki tu - klik; mogą być również ugotowane)
3 jajka
200 ml oleju
200g cukru (u mnie cukier z agawy)
175g mąki pszennej
50g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g gorzkiej czekolady
Polewa czekoladowa:
50g gorzkiej/mlecznej czekolady
50 ml śmietany kremówki 36%/mleka
1 łyżeczka miodu

 W misce połączyć przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier.
Natomiast puree z buraków, jajka i olej należy zmiksować w malakserze lub za pomocą blendera.
Następnie do mokrych składników dodać suche i wszystko razem dokładnie wymieszać rózgą - jedynie do połączenia się całości.
Na końcu do masy wmieszać uprzednio posiekaną (na drobno) gorzką czekoladę.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Przygotować polewę.
W rondelku podgrzać śmietankę/mleko z miodem i tuż przez zagotowaniem garnuszek zdjąć z palnika.
Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2-3 minuty.
Po tym czasie całość wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego i pozostawić do lekkiego zgęstnienia.
Gęstniejąca polewę rozprowadzić na wierzchu ostudzonego ciasta.


Kakao (zmieliłam ziarna) oraz bio cukier z agawy użyty w przepisie pochodzą ze sklepu Yerba MaTe24.


Inspiracja z blogu: Moje Wypieki.

13 komentarzy:

  1. MOja Mama zajadałaby ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :) Muszę kiedyś zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda apetycznie :) forma to chyba tortownica ,jaka średnica ?

    OdpowiedzUsuń
  4. już doczytałam :) sorry za pytanie ....

    OdpowiedzUsuń
  5. witam, do jakiego piekarnika wstawiamy ciasto do zimnego czy już nagrzanego do 180 st. bo nie widzę takiej informacji

    OdpowiedzUsuń
  6. CY zamiast śmietany można fax mleko?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam podobne ciasto pyszne są pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również pozdrawiam i potwierdzam, że takie ciasta są pyszniutkie.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger