wtorek, sierpnia 14, 2018

Batoniki z masła orzechowego/Peanut butter bars






Jakiś czas temu moją uwagę przykuły batoniki z masła orzechowego, więc zaczęłam przeglądać liczneee przepisy.
Wiele z nich znacznie różniło się pod względem proporcji podanych składników, więc postanowiłam wszystko od początku zrobić po swojemu.
Batoniki wyszły przepyszne, ich pokaźna ilość zniknęła w jeden dzień!
Na drugi miałam dodatkową blaszkę!
Są bardzo proste w przygotowaniu, a smakiem z pewnością zachwycą niejednego miłośnika orzechów, ale i nie tylko.
Dosłownie rozpływają się w ustach.
Dla mnie ich wadą jest fakt, że można jeść je bez umiaru, ponieważ do sytości im daleko.
Osoby liczące kalorie będą miały nie lada pokusę i doskonałą okazję do przećwiczenia swojej silnej woli.
Koniecznie spróbujcie.

(Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm)
Batoniki:
100g masła
250g masła orzechowego
250g cukru pudru (*)
150-160g herbatników (lub dowolnych kruchych ciastek)
Polewa:
100g czekolady (użyłam gorzkiej)
1 łyżka masła orzechowego (płaska)

Roztopione masło wymieszać z cukrem pudrem tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Następnie dodać masło orzechowe oraz uprzednio pokruszone herbatniki.
Całość dokładnie zmiksować do połączenia się składników.
Gotową masę umieścić w formie wysłanej papierem do pieczenia i lekko schłodzić w lodówce.
Po tym czasie przygotować polewę.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie połączyć z łyżką masła orzechowego.
Polewę równomiernie rozprowadzić na wierzchu masy orzechowej i blaszkę ponownie wstawić do lodówki - na minimum 2-3 godziny.
(Ja dodatkowo wierzch batoników z jeszcze płynną polewą posypałam chrupiącymi kuleczkami czekoladowymi.)
Schłodzoną masę należy pokroić na kawałki przypominające batoniki.

(*) Batoniki nie są zbyt słodkie i spokojnie można dodać więcej cukru pudru, ale radzę nie zmniejszać jego ilości, ponieważ cukier w tym przypadku spaja masę.

4 komentarze:

  1. O.... taki batonik to jest coś :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba jest w przepisie pomyłka... przy 250g cukru pudru masa nie nadaje się do jedzenia, tak potwornie słodka jest. Zmarnowałam pół słoika masła orzechowego... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest w porządku. Może pani źle pomyliła proporcje, bo batoniki z tą ilością cukru pudru nie są przesłodzone.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger