wtorek, lipca 31, 2018

Pianka Oreo, czyli kolejne autorskie ciasto bez pieczenia




Oprócz tego, że ciasto wygląda efektownie to jest naprawdę przepyszne oraz bardzo proste w przygotowaniu.
 Delikatna i puszysta pianka z kawałkami markiz wprost rozpływa się w ustach!
Spróbujecie?
Polecam.

(Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)
 150g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30-36%
2-3 łyżki cukru pudru (płaskie)
1 opakowanie markiz typu Oreo (około 135g)
1 galaretka krystaliczna (na 500 ml wody; u mnie truskawkowo-waniliowa)
Dodatkowo:
około 22 sztuki ciemnych herbatników (2 x 11 sztuk na 2 warstwy)

Przygotować piankę.
Galaretkę należy rozpuścić w 500 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (nie może zgęstnieć).
  Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone.
Nie przerywając miksowania - cienkim strumykiem wlać zimną galaretkę.
Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio przełamane na 4-5 części markizy.
 Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą, a na jej dnie równomiernie ułożyć ciemne herbatniki.
Na ciastka przelać przygotowaną piankę.
Całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby masa zrobiła się odrobinę sztywna.
Po tym czasie na jej wierzchu ułożyć pozostałe herbatniki.
Ciasto ponownie schłodzić (najlepiej przez całą noc), ale tym razem do całkowitego stężenia.

22 komentarze:

  1. Hmmm smakowicie wygląda😍zapisuję i zrobię😙😙😙pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy galaretka nie da kwaskowatego posmaku? Można zastąpić ją żelatyną? W jakich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretki w ogóle nie czuć i pomimo, że miałam waniliowo-truskawkową - nie wyczułam tych posmaków. Co do żelatyny... Tak, można jej użyć, ale konsystencja ciasta nie będzie piankowa i porcja również ulegnie zmianie. Wtedy należałoby dodać mniej ciastek do masy. Naprawdę polecam galaretkę.

      Usuń
  3. Wydaj ksiązkę z autorskimi przepisami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ktoś mi zaproponuje jej wydanie to pomyślę ;)

      Usuń
  4. mmmmm junior zjadłby sam połowę,coś tak czuję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Skoro takie fantastyczne, to lecę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiej firmy są te herbatniki ze zdjecia?

    OdpowiedzUsuń
  7. Proszę napisz mi gdzie kupujesz te ciemne herbatniki? nie mogę takich znaleść a ciasto super :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Skąd te piękne kokardki ? Dodają uroku ☺️ gdzie można takie kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam na stronie Cukieterii. Nie wiem czy jeszcze są, bo to było dość dawno.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger