czwartek, marca 23, 2017

Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i wiórków kokosowych (bez jajek i mąki)








Nigdzie nie znalazłam oryginalnego przepisu, lecz i tak jestem bardzo zadowolona z efektu, który będzie częściej gościł w grafiku moich wypieków!
W każdym bądź razie jest to ciasto arabskie, a można nawet rzec, że i deser - z semoliny/kaszy manny i wiórków kokosowych.
Nie zawiera mąki, ani jajek, ale jednak nie należy do fit słodkości.
Słooodki syrop cukrowy robi swoje...
Ciasto jest przepyszne i posiada dodatkową zaletę: ekspresowe wykonanie, którego nie da się zepsuć!
Koniecznie sami spróbujcie!

(Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)
2 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
200 ml oleju rzepakowego
Syrop cukrowy:
(opis tu - klik)
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
kilka kropli soku z cytryny 

W pierwszej misce należy wymieszać kaszę, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - mleko z olejem.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć i przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach - do momentu, aż ciasto będzie zarumienione.
W międzyczasie przygotować syrop cukrowy.
Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. 
Całość gotować około 10 minut na małym ogniu.
(Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zgęstnieć. Po ostudzeniu będzie bardziej gęstszy.)
Upieczone i gorące ciasto pokroić (w formie) na niewielkie kawałki, polać lekko gęstym syropem cukrowymi odstawić - aż syrop wsiąknie.

98 komentarzy:

  1. Fajne ciacho. Wesołych Świąt kochana. Zdrowych, radosnych i rodzinnych chwil 🐣🐣🐣

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisałam w tamtym roku i nie zrobilam 😐 jutro zrobię 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie podeślij zdjęcie <3

      Usuń
    2. Znam to niestety z autopsji. Też czasami zapisuje przepisy a potem ich nie realizuję, najcześciej przez brak czasu. Ten też zachowam, mam nadzieję, że ten uda mi się zrobić bo wygląda bardzo interesująco.

      Usuń
  3. Nammoura jest ciastem libańskim i niestety przepis jest inny...Libańczycy nie używaja wiórkow kokosowych do produkcji swoich słodkości.
    https://www.easylebaneserecipes.com/how-to-make-low-fat-nammoura-semolina-pastry/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeszukałam wiele stron i żadna receptura nie była taka sama, choć podobna. Zresztą podałam też ostateczne źródło...

      Usuń
  4. Dzień dobry, proszę o podpowiedź. Czy to ciasto jest mocno słodkie w smaku? Bardzo mnie zaintrygowal ten przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samo ciasto nie jest słodkie, ale syrop nadaje mu tej słodyczy.

      Usuń
  5. Samo ciasto nie jest słodkie, ale syrop nadaje mu tej słodyczy.

    OdpowiedzUsuń
  6. semolina to mąka lub kasza otrzymywana z pszenicy durum, a kaszka manna to rownież substytut mąki pszennej, tylko grubiej mielony :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Kasza manna jest uzyskiwana ze zwykłej pszenicy (nie twardej). Za to semolina to zdrowszy zamiennik mąki pszennej."
      Jest uzyskiwana z pszenicy, ale nie jest mąką!
      Tak samo można tłumaczyć kaszkę kuskus lub nawet gryczaną :/

      Usuń
  7. Super przepis, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Po raz kolejny robię to ciacho. Petarda! I'm dłużej stoi tym jest bardziej wilgotne Kocham je ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Korzystasz z mojego przepisu?

      Usuń
    2. No ba... Najlepsze ciasto jest jak postoi parę dni (pod warunkiem, że schowam) w pojemniku zamykanym. Prosty przepis jak budowa cepa. Kocham je bo Rego nie da się zepsuć. Mniam mniam

      Usuń
    3. Super. A podeślesz zdjęcie do zamieszczenia w galerii?
      jdiana@onet.eu

      Usuń
  9. Kiedyś jadalam takie ale nie wiedzialam ci to. Kurcze musze upiec je

    OdpowiedzUsuń
  10. Czuję, że bardzo by mi posmakowało to ciasto :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie ciasto to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem pewna, że bardzo by mi smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno jest pyszne :D Szukałam właśnie czegoś takiego żeby było i smaczne i z kaszą manną :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na pewno jest pyszne i cudownie pachnie.. Uwielbiam takie ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Kiedyś chyba jadłam cos podobnego. Chetnie Spróbuję tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis wygląda zachęcająco :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Moja teściowa z Algierii robi podobne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawy wpis. Oby tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Boskie ciasto! <3 Wygląda niezwykle apetycznie :) Zapisuję przepis do zrobienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. To dopiero jest ciekawy przepis. Jestem mega ciekawa jak to smakuje. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować. Ciasto jest bardzo proste i smaczne :)

      Usuń
  21. Tak, zdecydownie robiłam, mam przepis od mojej koleżanki :) Pyszne jest!

    OdpowiedzUsuń
  22. Kusisz okrutnie, a ciągle obiecuję sobie, że to koniec ze słodyczami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To z jednej strony się cieszę. A raz na jakiś czas jakiś słodycz nie zaszkodzi ;)

      Usuń
  23. Ciasto prezentuje się rewelacyjnie! Będę musiała je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  24. przypomina mi marokańskie słodkości, bardzo ciekawa propozycja :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda mega kusząco :) Jak bez trudu zacznę dopinać guziki to wykorzystam przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie jadłam, ale chętnie spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Arabia.. Turcja...Libia -masakrycznie słodkie te ich ciasta i desery. Właśnie przez ten syrop cukrowy którym chyba wszystko nasączają... Ale bez syropu może być fajne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety, taka kultura. Jeśli chodzi o to ciasto bez syropu to jak dla mnie będzie ono za suche. Ewentualnie można przygotować jakieś inne nasączenie :)

      Usuń
  28. Zamiast cukry może ksylolit ?

    OdpowiedzUsuń
  29. Tego nie znalam. Swietny przepis

    OdpowiedzUsuń
  30. Przydałoby mi się schudnąć ale jak tu żyć bez ciast. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można przygotować jakieś fit ;)

      Usuń
    2. :D wtedy to mi się nie chce ich jeść, bo to już nie to samo a jednak jakaś tam kaloria.

      Usuń
    3. Znam dużo fit ciast, które wolę od tradycyjnych :D

      Usuń
  31. Bardzo fajne ciasto, myślę, że wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  32. A może by tak nasączyć miodem będzie smaczniej i zdrowiej

    OdpowiedzUsuń
  33. Kasza manna to mąka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpisałam na podobny komentarz: "Kasza manna jest uzyskiwana ze zwykłej pszenicy (nie twardej). Za to semolina to zdrowszy zamiennik mąki pszennej."
      Jest uzyskiwana z pszenicy, ale nie jest mąką!
      Tak samo można tłumaczyć kaszkę kuskus lub nawet gryczaną :/

      Usuń
  34. Mam wszystkie składniki, to jutro zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  35. CZY MOŻNA KASZĘ MANNĄ ZAMIENIĆ NA INNĄ ABY PRZEPIS BYŁ BEZGLUTENOWY?

    OdpowiedzUsuń
  36. Dziękuje za fajny artykuł, pozdrawiam gorąco :-)

    OdpowiedzUsuń
  37. Ciekawe ile to ma kcal, takie dania to standard na tamte strony świata i pewnie nikt tego jeszcze nie zmierzył ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością nie mało. A do przeliczenia polecam aplikację Fitatu.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger