wtorek, marca 22, 2016

Gołąbki z kaszą jęczmienną


Gołąbki z kaszą jęczmienną bardzo kojarzą mi się z dzieciństwem oraz przysmakami mojej mamy i babci. Moja mama była mistrzynią w kuchni i zawsze gotowała kilka rodzajów gołąbków, bo każdy miał swoje ulubione. Babcia właśnie do farszu często używała kaszy jęczmiennej. Nie gotowała jej, a zaparzała. Jeśli nie znacie gołąbków z kaszą jęczmienną, to zapewniam, że z pewnością Wam posmakują! Zresztą ja uwielbiam wszelkie gołąbki. Wypróbujcie ten sprawdzony, rodzinny przepis!

Ilość: około 15 sztuk
Czas przygotowania: około 1 godziny
Czas gotowania: do 1,5 godziny (w zależności od kapusty)
 

Gołąbki z kaszą jęczmienną - składniki:

  • kapusta

Farsz:

  • 500g mięsa mielonego
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej (suchej, najlepiej średniej; 1 szklanka = 250 ml)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • liście kapusty
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki majeranku
  • sól

Zasmażka (opcjonalnie):

  • 1-2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki masła/oleju
 
 

Gołąbki z kaszą jęczmienną - przygotowanie:

 

Kapusta:

 
Z środka kapusty wyciąć głąb i całą wsadzić (wycięciem do dołu) do wrzątku. Gotować na małym ogniu i co jakiś czas oddzielać liście. Z liści poodcinać zgrubiałe nerwy.
 

Farsz:


Kaszę jęczmienną zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia. Odcedzoną kaszę wymieszać z mięsem oraz jajkiem. Masę doprawić do smaku.
 

Zawijanie i gotowanie:

 
Na każdym liściu ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę (tak, aby podczas gotowania gołąbek nie rozpadł się).
Na dnie garnka ułożyć liście kapusty i następnie ściśle poukładać gołąbki. Warstwy gołąbków przełożyć liśćmi oraz posypać plasterkami marchewki. Całość zalać osoloną wodą i dodać pokrojony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek. Wierzch przykryć liściem kapusty. Dusić do miękkości kapusty (czas zależy od jej rodzaju).
 

Zasmażka:

 
Na patelni rozgrzać olej/masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Wymieszać z odrobiną wody, w której gotują się gołąbki i delikatnie połączyć z resztą zawartości garnka. Gotować do zgęstnienia.
 

1 komentarz:

  1. Oj tak, gołąbki to coś, co chyba lubi każdy Polak :) U mnie w domu robiło się je jeszcze czasem z kaszą jaglaną i warzywami, choć wiadomo, ryż czy kasza jęczmienna to klasyki. Czasem zdarzy mi się dodać też boczek albo grzyby dla urozmaicenia, żeby nie jeść ciągle tego samego. Do tego aromatyczny sos pomidorowy i obiad idealny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger