piątek, października 16, 2020

Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką


 
Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką to pyszne połączenie sera, gruszek oraz chrupiącego, kokosowego wierzchu.
Sernik jest kremowy, bardzo delikatny i wręcz rozpływa się w ustach.
Dodam też, że zawsze się udaje oraz nigdy nie opada!
To kto będzie go piekł?
 
 
 Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką - składniki:
 
(Tortownica o średnicy około 20 cm)
Ciasto na spód:
3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)

1/4 szklanki cukru pudru
  50g masła/margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

Gruszki:
  3 średnie gruszki
4 łyżek soku z cytryny
Masa serowa:
3 jajka
500g serka homogenizowanego naturalnego/twarogu mielonego lub z wiaderka (*)
3/4 szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy/waniliowy
2 łyżeczki cukru waniliowego
 Wierzch kokosowy:
100g wiórek kokosowych
50g masła
50g cukru pudru
 
 
 Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką - przygotowanie:
 
 Przygotować kokosową pierzynkę.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut.
Gruszki.
Obrane gruszki pokroić w kostkę oraz wymieszać z sokiem z cytryny.
Przygotować ciasto na spód.
Masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko i na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dokładnie wyrobić i wyłożyć nim formę wysłaną papierem do pieczenia.
Tak przygotowany spód nakłuć widelcem i podpiec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie przygotować masę serową.
Żółtka z cukrem utrzeć na puszystą masę.
Dodać ser, proszek budyniowy, cukier waniliowy i całość dokładnie wymieszać.
Na końcu masę delikatnie połączyć z uprzednio ubitymi na sztywno białkami.
Sernik.
Gruszki równomiernie umieścić na podpieczonym spodzie.
Następnie przelać masę serową, a na wierzch zetrzeć schłodzoną kokosową pierzynkę.
 Całość przykryć folią aluminiową (aby wiórki się nie przypaliły) i wstawić do piekarnika.
Piec około 60 minut w 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia zdjąć folię aluminiową.
 
 
 Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką - dodatkowe informacje:

(*) Sernik ten piekłam już niejednokrotnie z różnym serami.
Z każdym wyszedł smaczny i bardziej lub mniej kremowy.
Jednakże jeśli użyjecie mielonego twarogu lub dobrej jakości, gęstego sera z wiaderka to zalecam dodanie do masy około 3 solidnych łyżek śmietany lub około 1/3 szklanki mleka.


 W przepisie użyłam mąki Szczepanki Poznańskiej typ 500, ale możecie też dodać tortową i ciasto również wyjdzie.



36 komentarzy:

  1. Jeszcze nie jadłam takiego sernika. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka :) Ostatnio mam wielką fazę na serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja do wypieków nie mam niestety talentu, dlatego tym bardziej podziwiam jakie pyszne ciacho zrobiłaś :) Musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ten sernik każdemu się udaje, więc dasz radę ;)

      Usuń
  4. Połączenie gruszki i kokosu musi być naprawdę świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszności :) sernik i kokos to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny sernik, nie jadłam jeszcze z gruszkami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmmm znajomi to muszą lubić Ciebie odwiedzać. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda naprawdę dobrze! Może go kiedyś przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik, gruszki, kokos. Po prostu ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę podrzucić teściowi przepis, żeby mi zrobił :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne połączenie, bardzo lubię serniki i kokos, a z gruszką musi smakować w ogóle wybornie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger