Szaszłyki z piersią kurczaka, dynią i papryką to pyszna propozycja na ekspresowy obiad lub smaczną przekąskę, która sprawdzi się na co dzień i podczas jakiejś imprezy.
Są takie jesienne, więc często przygotowuję je w piekarniku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby szaszłyki wrzucić na grilla.
Połączenie kurczaka, dyni i papryki pomimo swojej prostoty jest naprawdę fenomenalne.
Od siebie możecie dodać ulubione przyprawy (świetnie pasuje tu curry), lecz ja wszystko doprawiam delikatnie ze względu na córkę, która nigdy nie może się oprzeć takiemu jedzonku na patyku.
Spróbujecie?
Szaszłyki z piersią kurczaka, dynią i papryką - składniki:
(około 8 sztuk)
2 pojedyncze piersi z kurczaka
około 500g dyni (waga przed obraniem)
1 czerwona papryka (duża)
Dodatkowo:
4 łyżki oleju
papryka słodka (u mnie wędzona)
sól
Szaszłyki z piersią kurczaka, dynią i papryką - przygotowanie:
Przygotować dwie miski.
Do każdej z nich wlać po 2 łyżki oleju i wsypać odrobinę przypraw, wymieszać.
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do pierwszej miski.
Powinny być dokładnie pokryte olejem.
Mięso odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Obraną dynię oraz paprykę pokroić w średnią kostkę i następnie połączyć z olejem w drugim naczyniu.
Na patyczki do szaszłyków nadziać paprykę, kurczaka, dynię, kurczaka i tak na zmianę.
Szaszłyki ułożyć na ruszcie lub blasze piekarnika wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piecyka.
Piec około 20-25 minut w 180 stopniach.
(Szaszłyki pieczone na blasze po połowie czasu warto obrócić na drugą stronę.)
Tak przygotowane szaszłyki można również grillować.
Mój mąż uwielbia takie szaszłyki.
OdpowiedzUsuńA Ty?
UsuńWyglądają naprawdę apetycznie! Lubię dynię i chętnie przetestuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńUwielbiam szaszłyki :)
OdpowiedzUsuńJa także :)
UsuńŚwietny pomysł na szaszłyki w sezonie dyniowym :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńMiło mi. Warto wypróbować.
UsuńOj szaszłyków dawno nie jadłam. Ciekawe połączenie z tą dynią. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie <3
UsuńYum.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWyglądają przepysznie! Zastanawiam się jednak, czy jest coś, czym można byłoby tutaj zastąpić paprykę?
OdpowiedzUsuńMoże pomidorkami koktajlowymi?
UsuńTO musi być smaczne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńWarte wypróbowania!
Usuńnie przepadam za szaszłykami, jednak te wyglądają przyjemnie ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńO, nie robiłam nigdy szaszłyków z dynią, a to fantastyczny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować.
UsuńU mnie ostatnio wszystko z dynią, także chętnie zrobię takie szaszłyczki :)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńZ dynią nigdy nie robiłam, wyglądają smakowicie :-)
OdpowiedzUsuń<3
Usuń