piątek, lutego 21, 2020

Pieczone pączki twarogowe (FIT)





Pieczone pączki twarogowe to doskonała propozycja dla osób będących na diecie i tych, którzy lubią zdrowsze wersje klasycznych słodkości, ale i nie tylko.
Odkąd pierwszy raz je przygotowałam często goszczą w moim domu.
To takie FIT pączki, które przygotowuje się ekspresowo z łatwo dostępnych składników.
Są naprawdę pyszne, mięciutkie, ładnie wyrastają i nawet nie czuć w nich twarogu.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
Polecam.


Pieczone pączki twarogowe - składniki:

(6 sztuk)
250g twarogu (najlepiej tłustego)
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko
3 łyżki cukru/ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
Ponadto:
dowolne nadzienie (*)


Pieczone pączki twarogowe - przygotowanie:

Twaróg rozetrzeć widelcem (nie musi być dokładnie) i zmiksować z jajkiem oraz dowolnym słodzidłem.
Następnie należy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i dodać kilka kropel aromatu.
Całość wyrobić dłonią na jednolitą konsystencję.
(Masa będzie klejąca, ale taka powinna być. Jeśli dodamy więcej mąki to pączki będą zbyt twarde.)
Ciasto podzielić na 6 równych części.
Każdą z nich lekko spłaszczyć, a na sam środek położyć odrobinę nadzienia oraz dokładnie skleić.
Pączki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut w 180 stopniach.


Pieczone pączki twarogowe - dodatkowe informacje:

(*) Pączki można też przygotować bez nadzienia, ale ja jednak polecam ulubiony dżem lub konfiturę.
Doskonale sprawdzi się też kostka czekolady oraz gęsty budyń.

Inspiracja ze starych zapisków.

34 komentarze:

  1. Takimi mogłabym się zajadać. Po smażonych źle się czuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że wolę te od tradycyjnych. Szczerze polecam.

      Usuń
  2. Ciekawy przepis. Na pewno kiedyś wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej, ale one muszą być pyszne. Coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie to bułęczki drożdzowe xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka wersja najbardziej do mnie przemawia ♥

    OdpowiedzUsuń
  6. Estupenda receta! Que
    tengas feliz fin de semana! 🧡🧡🧡

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, muszę kiedyś zrobić!☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Fit czy nie fit, ja w tym roku już poważnie przepączkowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nie przepadam za klasycznymi pączkami i szczerze to nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam :/

      Usuń
  9. Takie pączusie to ja chętnie skonsumuję :) W dużej ilości :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglądają :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurczę, brzmią bardzo kusząco! Chętnie wypróbuję. :) Chociaż bardzo dużo tego twarogu - muszą być bardzo sycące...? ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. To cos dla mnie! Zapisuje dobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis do wypróbowania, bo za paczkami klasycznymi nie przepadamy. Pozdrawiamy😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie klasyczne też nie są wielki przysmakiem ;)

      Usuń
  14. Takiego pączka mogłabym zjeść 😉

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają smakowicie, nigdy nie jadłam pieczonych pączków ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger