niedziela, października 27, 2019

Kotlety z piersi kurczaka panierowane w płatkach drożdżowych



Kotlety z piersi kurczaka panierowane w płatkach drożdżowych są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych obtoczonych w bułce tartej.
 Płatki drożdżowe nieaktywne to bezpieczne dla zdrowia (i kobiet w ciąży) nieaktywne drożdże (zwykłych drożdży nie wolno jeść na surowo), które mają delikatny zapach i smak. 
 Są bogate w wiele witamin i minerałów, zawierają: witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B8), witaminy H (biotyna) i D, chrom, kobalt, mangan, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen.
Osobiście uwielbiam wzbogacać nimi różne potrawy, zwykłe kanapki, czy też koktajle i dania wegańskie.
Ryba panierowana w płatkach drożdżowych również świetnie smakuje, ale wracając do kotletów...
 Są naprawdę bardzo smaczne i soczyste, a dzięki płatkom nabrały delikatnie serowego posmaku.
Polecam!

2 pojedyncze piersi z kurczaka (około 500g)
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej (lub wg smaku)
sól ziołowa/prowansalska
pieprz
Panierka:
  2 jajka
płatki drożdżowe
Ponadto:
tłuszcz do smażenia

Umyte oraz osuszone piersi należy przeciąć na mniejsze kawałki.
Następnie mięso delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, natrzeć przyprawami oraz kolejno obtoczyć w roztrzepanych jajkach, płatkach drożdżowych i ponownie w jajkach oraz w płatkach.
Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
(Czas smażenia zależy od grubości kotletów.)


W przepisie użyłam soli prowansalskiej oraz płatków drożdżowych, które pochodzą ze sklepu Radix-Bis.
Bardzo lubię tamtejsze sole smakowe, ponieważ oprócz dobrego składu bez glutaminianu sodu, barwników, konserwantów i substancji przeciwzbrylających są tak skomponowane, że nadają potrawom bardziej wyrazistego smaku oraz przyjemnego aromatu.

24 komentarze:

  1. Ciekawi mnie smak takiej panierki z dodatkiem drożdży.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki drożdżowe mają zuuupełnie inny smak od takich zwykłych drożdży. Spróbuj!

      Usuń
  2. Ciekawy pomysł, przyznam, że płatnik drożdżowe to dla mnie coś nowego, nigdy ich nie używałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj. Mają fajny posmak i mnóstwo wartości odżywczej!

      Usuń
  3. Koniecznie muszę kiedyś przetestować,piękny talerzyk :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moim zdaniem super alternatywa do tradycyjnej bułki tartej. Jak dla mnie spoko, tym bardziej, że uwielbiam kurczaka!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, tym bardziej, że takie kotlety smakują pysznie i są o wiele zdrowsze.

      Usuń
  5. Ciekawe,takich jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo nigdy nie robiłam w płątkach drożdżowych,a le wyglądają mega smakowicie !

    OdpowiedzUsuń
  7. Piersi z kurczaka uwielbiam na wszystkie sposoby :D

    OdpowiedzUsuń
  8. MNiammm pychotka! W takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale jestem pewna, że smakują wietnie i, że mój mąż byłby zachwycony :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam płatki drożdżowe i używam je do wielu dań :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger