czwartek, sierpnia 01, 2019

Placki z zielonego groszku



  Placki z zielonego groszku to doskonała propozycja na szybkie śniadanie lub pożywną przekąskę, którą można też zabrać ze sobą na spacer, piknik, do szkoły albo pracy.
Są bardzo smaczne bezpośrednio po przygotowaniu oraz jak wystygną.
U mnie takie placuszki zazwyczaj znikają w wersji solo, ale Wy możecie podać je z ulubionym sosem oraz dowolnymi dodatkami.
Poniżej podałam wersję podstawową, która idealnie nadaje się do wzbogacenia np. ziołami, czosnkiem, cebulą, serem, czy również szynką.
Polecam!
A jeśli wolicie kukurydzę to zerknijcie na placki z kukurydzy konserwowej - klik.

(około 12 sztuk)
1 puszka groszku konserwowego
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
papryka słodka/ostra (fajny posmak daje papryka wędzona)
sól, pieprz
Ponadto:
masło/olej do smażenia
 
Groszek należy odsączyć z zalewy i następnie zblendować na jednolitą konsystencję.
Dodać jajko, mąkę oraz proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać masło lub olej i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka na 1 placek.)
Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
 

16 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger