niedziela, czerwca 17, 2018

Placki z kukurydzy konserwowej na słono



Takie placuszki to doskonała propozycja na szybkie śniadanie oraz pożywną przekąskę, którą można też zabrać do szkoły lub pracy.
Idealnie smakują na ciepło i zimno, w wersji solo, jak również z dowolnym sosem, jogurtem, czy z ulubionymi dodatkami.
Polecam!

(około 11 sztuk)
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 cebula
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz
Ponadto:
masło/olej do smażenia (u mnie kokosowy Woj-Len)

Kukurydzę należy odsączyć z zalewy i umieścić w misce.
Dodać cebulę, mąkę, proszek do pieczenia oraz jajko, a następnie całość zblendować na jednolitą konsystencję.
Powstałą masę doprawić do smaku solą z pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło lub olej i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka na 1 placek.)
Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.

8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger