piątek, sierpnia 02, 2019

Lody truskawkowe z mascarpone






Sklepowe lody truskawkowe nigdy nie były moimi ulubionym, ale za to te domowe są rewelacyjne!
A lody truskawkowe z mascarpone to już jedne z tych, którym nie da się oprzeć.
Są pysze, kremowe i nie wymagają mieszania podczas mrożenia, chyba, że wolicie bardziej puszystą wersję lodów.
Koniecznie spróbujcie!

500g truskawek + 3 łyżki cukru
250g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30-36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego

Truskawki umyć, pozbawić szypułek oraz przełożyć do większej miski.
Następnie do owoców wsypać 3 łyżki cukru i całość zblendować na jednolitą konsystencję.
Schłodzony serek mascarpone zmiksować z zimną śmietanką oraz cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Powinien powstać gęsty krem, do którego należy ostrożnie dodać puree truskawkowe.
Wszystko razem wymieszać do dokładnego połączenia się wszystkich składników, przełożyć do pojemnika (*), przykryć oraz wstawić do zamrażarki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
 
 (*) Użyłam pojemnika po lodach o pojemności 1,5 litra.
 

14 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger