sobota, sierpnia 03, 2019

Pory duszone na maśle



 
Duszone pory są lekko słodkawe i delikatne w smaku, więc doskonale sprawdzą się jako dodatek do mięsa, a nawet ryby.
Taką wersję pora polubią nawet dzieci!
Ja pory duszę na maśle, ponieważ uwielbiam ten charakterystyczny posmak, który wzbogacam odrobiną gałki muszkatołowej oraz koperkiem.
 Polecam!
 
 (około 3 porcje)
2 pory (średnie)
2 łyżki masła klarowanego
 50 ml wody/bulionu
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Opcjonalnie:
koperek
 
Pory należy umyć, osuszyć, a następnie pokroić w talarki oraz przełożyć na patelnię z roztopionym masłem.
Smażyć (mieszając) przez około minuty, aby każdy kawałeczek pora pokrył się masłem.
Wlać wodę/bulion.
Pory dusić pod przykryciem do miękkości i do momentu aż woda całkowicie odparuje.
Całość na końcu doprawić gałką muszkatołową oraz solą z pieprzem i opcjonalnie wymieszać z koperkiem.

14 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger