sobota, czerwca 01, 2019

Surówka z młodej kapusty z koperkiem i sosem jogurtowo-majonezowym




 Uwielbiam młodą kapustę, więc w sezonie robię z niej mnóstwo pyszności, w tym zaprezentowaną surówkę.
Jest naprawdę smaczna i doskonale komponuje się z daniami mięsnymi.
Często przygotowuję ją do obiadu oraz mięsa z grilla.
Zawsze wychodzi mi wielka micha, która znika w ekspresowym tempie.
Polecam!

 1 główka młodej kapusty (nie duża)
1-2 marchewki
1 pęczek koperku
Sos:
200g gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu (płaskie) (*)
około 1 łyżki soku z cytryny 
cukier/miód (opcjonalnie)
sól, pieprz

Kapustę należy cienko poszatkować, marchew zetrzeć tarce o dużych oczkach, a koperek drobno posiekać.
Przygotować sos.
Jogurt połączyć z majonezem oraz sokiem z cytryny i doprawić do smaku.
Kapustę, marchewkę i koperek dokładnie wymieszać z sosem.
(Opcjonalnie dodatkowo doprawić.)

 (*) Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym.

6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger