wtorek, maja 21, 2019

Tort z opłatkiem i truskawkową nutą (na 2 urodziny Natalii)







Moja córka oficjalnie została moim ukochanym 2-latkiem!
Już Wam wspominałam, że na każde urodziny będę przygotowywała jej tort i co prawda w tym roku miał być trochę inny, bardziej wymyślny i nieco skomplikowany, ale niestety brak czasu oraz inne obowiązki zmusiły mnie do zmiany planu.
Dodatkowo przygotowałam jeszcze 3 ciasta, więc może zrobię go za rok, albo tak bez okazji...
Tym razem zaskoczyłam gości szybkim tortem, który był naprawdę przepyszny i dość lekki.
Krem rozpływał się w ustach oraz idealnie komponował z kakaowym biszkoptem nasączonym sokiem z cytryny.
Całość obłożyłam biszkoptami i udekorowałam opłatkiem.
Zapewniam, że każdy potrafi przygotować takie cudo.
Polecam!

(Tortownica o średnicy 22-24 cm)
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru (160g; 1 szklanka = 250 ml)
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (120g)
3 łyżki kakao (płaskie)
Krem:
  660 ml śmietanki 36%
 250g serka mascarpone
  4 łyżki cukru pudru (płaskie)
  2 śmietan-fixy truskawkowe (mogą być zwykłe + odrobina soku truskawkowego)
Nasączenie:
 150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny
Dodatkowo:
200g dżemu truskawkowego niskosłodzonego
Ponadto:
 1 opłatek na tort
około 200-210g podłużnych biszkoptów
ozdobna wstążka
Moja dekoracja:
kwaśne żelki
 kolorowe lentilki
kwiatki z opłatka
posypka cukrowa

 Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części.
 Przygotować krem.
  Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem i śmietan-fixami ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone. 
Z kremu odebrać kilka łyżek na wysmarowanie wierzchu i boków, a resztę podzielić na 2 równe części.
Tort.
 Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować 1/2 dżemu i połową kremu, położyć kolejny spód - nasączyć, posmarować dżemem oraz wyłożyć pozostały krem i umieścić ostatnią część biszkoptu, którą także należy nasączyć.
 Wierzch i boki posmarować odłożonym kremem, aby ciastka z opłatkiem mogły się trzymać.
Tort dookoła obłożyć biszkoptami, a na wierzchu umieścić opłatek.
 (W skrócie: biszkopt - nasączenie - dżem - krem - biszkopt - nasączenie - dżem - krem - biszkopt - nasączenie - krem - opłatek.)
Gotowy tort obwiązać wstążką oraz dodatkowo udekorować według uznania.



12 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger