sobota, kwietnia 20, 2019

Brownie mocno bananowe (bez cukru, glutenu i tłuszczu)




Jeśli lubicie banany, czekoladę i wilgotne ciasta to mam dla Was przepyszną propozycję...
Mocno bananowe brownie z kawałkami roztapiającej się w ustach czekolady!
Ciasto kusi zapachem już podczas przygotowania, a w trakcie pieczenia sprawia, że nie można doczekać się efektu.
Dodatkowo nie zawiera cukru, glutenu, ani tłuszczu, więc można je uznać za zdrowy deser i tym samym skusić się bez wyrzutów sumienia na kolejny kawałek.
 Takie słodkości są usprawiedliwione.
Koniecznie spróbujcie tego rewelacyjnego połączenia, a zapewniam, że wtedy jeszcze nie raz do niego wrócicie.
Poza tym to idealny sposób na wykorzystanie zbędnych bananów, które są dojrzałe i już za długo nie poleżą... 
Polecam!

(Forma o wymiarach około 21 x 27 cm)
3 banany (waga po obraniu to około 350g)
2 jajka
 1/3 szklanki syropu klonowego (1 szklanka = 250 ml; może być płynny miód)
1/5 szklanki/50 ml mleka
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
100g czekolady (u mnie deserowa)
1 banan

Banany należy zblendować na gładkie puree i dokładnie zmiksować z jajkami, syropem klonowym, mlekiem oraz kakao.
Następnie dodać sodę.
Masę ponownie wymieszać i na samym końcu połączyć z uprzednio posiekaną czekoladą oraz dodatkowym bananem pokrojonym w kostkę.
Całość przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 35-40 minut w 180 stopniach.
(Patyczek włożony do środka nie powinien posiadać śladów surowego ciasta, choć należy pamiętać, że czekolada jest roztopiona i może go zabrudzić. Za długo pieczone ciasto będzie zbyt wysuszone.)

8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger