piątek, grudnia 14, 2018

Świąteczne mini ciasto na białkach z cynamonem i masłem orzechowym






Przepis na to ciasto powstał całkiem niedawno, a już zdążył zrobić furorę pośród moich znajomych.
Ostatnio piekłam takie mini słodkości na prezenty, co jest świetnym pomysłem.
Po prostu pozostały mi białka i przeważnie dodawałam je do jajecznicy, czy biszkoptu (tym razem długo musiałyby czekać) lub smażyłam z nich puszyste placuszki.
Do większego ciasta (np. takiego - klik) białek za mało, więc... rozejrzałam się po kuchni i postanowiłam upiec coś świątecznego, orzechowego oraz pachnącego cynamonem!
Z niecierpliwością patrzyłam na swój piekarnik, czułam obłędny zapach i nie mogłam doczekać się swojego spontanicznego efektu.
Ozdobiłam ciasto, ukroiłam kawałek i?
I zniknęło w zaledwie 15 minut.
(Nie, nie, sama go nie zjadłam.)
Naprawdę smakuje przeeepysznie!
Jego wierzch jest delikatnie chrupiący, a środek lekko miękki i nie suchy.
 Zresztą połączenie składników świetnie do siebie pasuje.
Polecam!

(Foremka o wymiarach 8,5 x 19 cm)
2 białka
1 szczypta soli
80g cukru (około 1/3 szklanki)
80g mąki pszennej (około 1/2 szklanki)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g masła orzechowego
50 ml oleju
2 łyżeczki cynamonu (płaskie)
Wierzch:
15g białej czekolady
15g suszonej żurawiny
15g orzechów włoskich (obranych) 

 Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, a następnie mąkę uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia.
Na końcu dodać olej wymieszany z masłem orzechowym oraz cynamonem.
Jednolite ciasto przełożyć do foremki i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
 Piec około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Po tym czasie na wierzchu jeszcze ciepłego ciasta ułożyć kawałki posiekanej czekolady (*) i po jej delikatnym roztopieniu się całość obsypać posiekanymi orzechami oraz żurawiną.

(*) Czekoladę można roztopić na polewę i wtedy posmarować ją wierzch ciasta.

8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger