sobota, grudnia 15, 2018

Najlepszy krem budyniowo-chałwowy do ciast i tortów (duża porcja)


 Hop, hop, kto jest miłośnikiem chałwy?
Mam dla Was pyszną propozycję na najlepszy krem budyniowo-chałwowy, który z chęcią zjadłoby się za pomocą... palucha!
Jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości.
Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji.
Z podanych proporcji wychodzi bardzo duuużo kremu (w mojej misce było to około 1,3-1,4 litra.
Poniżej podałam przykład jego użycia i dodam, że ciasto zniknęło w oka mgnieniu, a sam krem zrobił wielkie wrażenie!

750 ml mleka (3 szklanki o pojemności 250 ml)
  2 żółtka
2 budynie śmietankowe
200g masła
300g chałwy (u mnie przeważnie waniliowa)

Z 750 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkami.
Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć z mieszanką budyniowo-żółtkową.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.

Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
Na końcu krem dokładnie wymieszać z uprzednio rozdrobnioną (*) chałwą.

 (*) Chałwę można drobno pokruszyć, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach lub delikatnie rozmiksować.

Przykładowe wykorzystanie kremu - klik.

12 komentarzy:

  1. jak ja lubię chałwę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam chałwę <3 Ale takiej masy jeszcze nie robiłam - jestem ciekawa tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzieki za bardzo przejrzysty opis wyprobuje na swieta do ciasta

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham chałwę, więc pewnie ten krem też zostanie moją miłością 😍

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam według przepisu i masa wyszła mi za rzadka. Czy ona stężeje?? Czy taka musi być, bo nie vhce aby spłynęła mi z tortu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ona powinna być gęsta tak jak widać to na zdjęciu. Na pewno stężeje, ponieważ miękkie masło stwardnieje.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger