wtorek, lipca 31, 2018

Pianka Oreo, czyli kolejne autorskie ciasto bez pieczenia




Oprócz tego, że ciasto wygląda efektownie to jest naprawdę przepyszne oraz bardzo proste w przygotowaniu.
 Delikatna i puszysta pianka z kawałkami markiz wprost rozpływa się w ustach!
Spróbujecie?
Polecam.

(Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)
 150g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30-36%
2-3 łyżki cukru pudru (płaskie)
1 opakowanie markiz typu Oreo (około 135g)
1 galaretka krystaliczna (na 500 ml wody; u mnie truskawkowo-waniliowa)
Dodatkowo:
około 22 sztuki ciemnych herbatników (2 x 11 sztuk na 2 warstwy)

Przygotować piankę.
Galaretkę należy rozpuścić w 500 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (nie może zgęstnieć).
  Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone.
Nie przerywając miksowania - cienkim strumykiem wlać zimną galaretkę.
Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio przełamane na 4-5 części markizy.
 Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą, a na jej dnie równomiernie ułożyć ciemne herbatniki.
Na ciastka przelać przygotowaną piankę.
Całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby masa zrobiła się odrobinę sztywna.
Po tym czasie na jej wierzchu ułożyć pozostałe herbatniki.
Ciasto ponownie schłodzić (najlepiej przez całą noc), ale tym razem do całkowitego stężenia.

20 komentarzy:

  1. Hmmm smakowicie wygląda😍zapisuję i zrobię😙😙😙pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy galaretka nie da kwaskowatego posmaku? Można zastąpić ją żelatyną? W jakich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretki w ogóle nie czuć i pomimo, że miałam waniliowo-truskawkową - nie wyczułam tych posmaków. Co do żelatyny... Tak, można jej użyć, ale konsystencja ciasta nie będzie piankowa i porcja również ulegnie zmianie. Wtedy należałoby dodać mniej ciastek do masy. Naprawdę polecam galaretkę.

      Usuń
  3. Wydaj ksiązkę z autorskimi przepisami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ktoś mi zaproponuje jej wydanie to pomyślę ;)

      Usuń
  4. mmmmm junior zjadłby sam połowę,coś tak czuję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciiii, ja też za raz nie mało zjadłam ;)

      Usuń
  5. Skoro takie fantastyczne, to lecę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiej firmy są te herbatniki ze zdjecia?

    OdpowiedzUsuń
  7. Proszę napisz mi gdzie kupujesz te ciemne herbatniki? nie mogę takich znaleść a ciasto super :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinny być w Kauflandzie. To Cukry Nyskie.

      Usuń
    2. Nareszcie udało mi się je zakupić, robię piankę :-)

      Usuń
    3. Koniecznie pochwal się efektem :*

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger