sobota, stycznia 06, 2018

Naleśniki z proszkiem budyniowym



Dodawaliście budyń do placków naleśnikowych?
Jeśli nie to spróbujcie, ponieważ proszek budyniowy nadaje im ciekawego smaku oraz delikatności.
Ciasto jest elastyczne i posiada kuszący aromat.
Można użyć budyniu o dowolnym wariancie smakowym i za każdym razem mieć inny, smakowity efekt. 
 
Ciasto:
2 jajka
1 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
3/4 szklanki wody gazowanej
około 1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 opakowania budyniu (proszek)
1 szczypta soli
2 łyżki oleju
 
 Jajka należy ubić i wymieszać z wodą, mlekiem oraz szczyptą soli.
Następnie wsypać mąkę z cukrem i proszek budyniowy. 
Po ponownym rozmieszaniu wlać olej i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (placki nie będą przywierały do patelni). 
(Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.)
Na rozgrzanej patelni (*) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
Każdy placek smażyć z obu stron do zrumienienia się.
 
(*) Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników. 
Po za tym olej w cieście sprawia, że placki nie przywierają.
Jeśli macie problemy przyklejaniem się naleśników - możecie powierzchnię patelni delikatnie natłuścić.
 
U mnie takie placki często znikają w wersji solo, ale idealnie pasują do wszelkich słodkich dodatków, np. owoców, sera, czekolady, czy dowolnego dżemu bądź nadzienia.
Tym razem podałam je z pysznościami od Zentis.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger