wtorek, marca 08, 2016

Neleśniki z serem (placki z budyniem)







Naleśniki z serem zapewne każdy zna i bardzo lubi.
W tej wersji do placków dodałam proszek budyniowy, który nadaje im ciekawego smaku i delikatności.
Ciasto jest elastyczne i posiada kuszący aromat.
Można użyć budyniu o dowolnym wariancie smakowym i za każdym razem mieć inny, smakowity efekt.

Ciasto:
2 jajka
1 szklanki mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
ok 1,5 szklanki mąki
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek)
szczypta soli
2 łyżki oliwy
Nadzienie:
200g
twarogu (użyłam wiaderkowego z Wielunia)
 1 żółtko (opcjonalnie)
1,5-2 łyżki cukru (do smaku)
1 łyżeczka cukru waniliowego
 1-2 łyżki śmietany
kilka kropel aromatu cytrynowego
Dodatkowo:
1-2 łyżki masła

Usmażyć placki naleśnikowe.
  Jajka należy ubić i wymieszać z wodą, mlekiem oraz szczyptą soli.
Następnie wsypać mąkę z cukrem i proszek budyniowy. 
Po ponownym rozmieszaniu wlać olej i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (placki nie będą przywierały do patelni). 
(Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.)
Na rozgrzanej patelni (*) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
Każdy placek smażyć z obu stron do zrumienienia się. 
W międzyczasie przygotować nadzienie z sera. 
Wszystkie składniki rozmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. 
 Każdy z placków posmarować twarożkiem, zwinąć i obsmażyć na maśle.
Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ze śmietaną, polewą czekoladową, dżemem - czy świeżymi owocami (wg gustu).

(*) Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników. 
Po za tym olej w cieście sprawia, że placki nie przywierają.
Jeśli macie problemy przyklejaniem się naleśników - możecie powierzchnię patelni delikatnie natłuścić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger