sobota, grudnia 23, 2017

Ciastka z masła orzechowego (3-składnikowe)




 Ciastka z masła orzechowego, które składają się jedynie z 3 składników!
 Uwielbiam te ciasteczka i przyznam, że ostatnio dość często je robię nawet potrajając podane proporcje składników.
Są chrupiące z lekko miękkim wnętrzem, takie mocnooo orzechowe i bardzo łatwe w przygotowaniu.
A jak kusząco pachną!
Masło orzechowe najczęściej robię samodzielnie, więc ich koszt jest niewielki.
Pycha!

 
Ciastka z masła orzechowego - składniki:

(około 12 ciastek)
200g masła orzechowego
130g cukru/ksylitolu (1/2 szklanki o pojemności 250 ml)
1 jajko 
 
 
 Ciastka z masła orzechowego - przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji.
  Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego, które należy ułożyć (z odstępami) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
  Kuleczki lekko docisnąć dłonią lub za pomocą widelca i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 12 minut w 180 stopniach, a następnie ostudzić na kratce.
  (Ciastka początkowo będą delikatne, ale szybko stwardnieją.)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger