czwartek, marca 23, 2017

Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i wiórków kokosowych (bez jajek i mąki)








Nigdzie nie znalazłam oryginalnego przepisu, lecz i tak jestem bardzo zadowolona z efektu, który będzie częściej gościł w grafiku moich wypieków!
W każdym bądź razie jest to ciasto arabskie, a można nawet rzec, że i deser - z semoliny/kaszy manny i wiórków kokosowych.
Nie zawiera mąki, ani jajek, ale jednak nie należy do fit słodkości.
Słooodki syrop cukrowy robi swoje...
Ciasto jest przepyszne i posiada dodatkową zaletę: ekspresowe wykonanie, którego nie da się zepsuć!
Koniecznie sami spróbujcie!

(Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)
2 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
200 ml oleju rzepakowego
Syrop cukrowy:
(opis tu - klik)
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
kilka kropli soku z cytryny 

W pierwszej misce należy wymieszać kaszę, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - mleko z olejem.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć i przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach - do momentu, aż ciasto będzie zarumienione.
W międzyczasie przygotować syrop cukrowy.
Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. 
Całość gotować około 10 minut na małym ogniu.
(Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zgęstnieć. Po ostudzeniu będzie bardziej gęstszy.)
Upieczone i gorące ciasto pokroić (w formie) na niewielkie kawałki, polać lekko gęstym syropem cukrowymi odstawić - aż syrop wsiąknie.






Inspiracja z moimi zmianami z blogu: brunetkawkuchni.

14 komentarzy:

  1. Fajne ciacho. Wesołych Świąt kochana. Zdrowych, radosnych i rodzinnych chwil 🐣🐣🐣

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisałam w tamtym roku i nie zrobilam 😐 jutro zrobię 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Nammoura jest ciastem libańskim i niestety przepis jest inny...Libańczycy nie używaja wiórkow kokosowych do produkcji swoich słodkości.
    https://www.easylebaneserecipes.com/how-to-make-low-fat-nammoura-semolina-pastry/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeszukałam wiele stron i żadna receptura nie była taka sama, choć podobna. Zresztą podałam też ostateczne źródło...

      Usuń
  4. Dzień dobry, proszę o podpowiedź. Czy to ciasto jest mocno słodkie w smaku? Bardzo mnie zaintrygowal ten przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Samo ciasto nie jest słodkie, ale syrop nadaje mu tej słodyczy.

    OdpowiedzUsuń
  6. semolina to mąka lub kasza otrzymywana z pszenicy durum, a kaszka manna to rownież substytut mąki pszennej, tylko grubiej mielony :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Kasza manna jest uzyskiwana ze zwykłej pszenicy (nie twardej). Za to semolina to zdrowszy zamiennik mąki pszennej."
      Jest uzyskiwana z pszenicy, ale nie jest mąką!
      Tak samo można tłumaczyć kaszkę kuskus lub nawet gryczaną :/

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger