czwartek, marca 23, 2017

Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i wiórków kokosowych (bez jajek i mąki)








Nigdzie nie znalazłam oryginalnego przepisu, lecz i tak jestem bardzo zadowolona z efektu, który będzie częściej gościł w grafiku moich wypieków!
W każdym bądź razie jest to ciasto arabskie, a można nawet rzec, że i deser - z semoliny/kaszy manny i wiórków kokosowych.
Nie zawiera mąki, ani jajek, ale jednak nie należy do fit słodkości.
Słooodki syrop cukrowy robi swoje...
Ciasto jest przepyszne i posiada dodatkową zaletę: ekspresowe wykonanie, którego nie da się zepsuć!
Koniecznie sami spróbujcie!

(Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)
2 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
200 ml oleju rzepakowego
Syrop cukrowy:
(opis tu - klik)
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
kilka kropli soku z cytryny 

W pierwszej misce należy wymieszać kaszę, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - mleko z olejem.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć i przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach - do momentu, aż ciasto będzie zarumienione.
W międzyczasie przygotować syrop cukrowy.
Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. 
Całość gotować około 10 minut na małym ogniu.
(Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zgęstnieć. Po ostudzeniu będzie bardziej gęstszy.)
Upieczone i gorące ciasto pokroić (w formie) na niewielkie kawałki, polać lekko gęstym syropem cukrowymi odstawić - aż syrop wsiąknie.






Inspiracja z moimi zmianami z blogu: brunetkawkuchni.

27 komentarzy:

  1. Fajne ciacho. Wesołych Świąt kochana. Zdrowych, radosnych i rodzinnych chwil 🐣🐣🐣

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisałam w tamtym roku i nie zrobilam 😐 jutro zrobię 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Nammoura jest ciastem libańskim i niestety przepis jest inny...Libańczycy nie używaja wiórkow kokosowych do produkcji swoich słodkości.
    https://www.easylebaneserecipes.com/how-to-make-low-fat-nammoura-semolina-pastry/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeszukałam wiele stron i żadna receptura nie była taka sama, choć podobna. Zresztą podałam też ostateczne źródło...

      Usuń
  4. Dzień dobry, proszę o podpowiedź. Czy to ciasto jest mocno słodkie w smaku? Bardzo mnie zaintrygowal ten przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samo ciasto nie jest słodkie, ale syrop nadaje mu tej słodyczy.

      Usuń
  5. Samo ciasto nie jest słodkie, ale syrop nadaje mu tej słodyczy.

    OdpowiedzUsuń
  6. semolina to mąka lub kasza otrzymywana z pszenicy durum, a kaszka manna to rownież substytut mąki pszennej, tylko grubiej mielony :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Kasza manna jest uzyskiwana ze zwykłej pszenicy (nie twardej). Za to semolina to zdrowszy zamiennik mąki pszennej."
      Jest uzyskiwana z pszenicy, ale nie jest mąką!
      Tak samo można tłumaczyć kaszkę kuskus lub nawet gryczaną :/

      Usuń
  7. Super przepis, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Po raz kolejny robię to ciacho. Petarda! I'm dłużej stoi tym jest bardziej wilgotne Kocham je ❤️

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś jadalam takie ale nie wiedzialam ci to. Kurcze musze upiec je

    OdpowiedzUsuń
  10. Czuję, że bardzo by mi posmakowało to ciasto :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie ciasto to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem pewna, że bardzo by mi smakowało!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger