czwartek, sierpnia 21, 2025

Schab w kawałkach pieczony z cebulą w rękawie

Schab w kawałkach pieczony z cebulą w rękawie
 
Schab w kawałkach pieczony z cebulą w rękawie to prosty sposób na szybki i niezbyt kaloryczny obiad. Mięso wychodzi miękkie i bardzo aromatyczne. Wszystkie składniki należy przełożyć do rękawa do pieczenia i włożyć do piekarnika. Proste? Oczywiście, że tak. Ten przepis doskonale sprawdzi się w przypadku osób, które cenią klasyczny smak i nie lubią lub nie mają czasu na dłuższą "zabawę" w kuchni. Smacznego!
 
Porcje: 2-3
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: około 40-45 minut (w zależności od mięsa i grubości kawałków) 
 
 

Schab pieczony w rękawie – składniki: 

 
 
 

Schab pieczony w rękawie – przygotowanie:

 
Schab pokroić na plastry (około 1-1,5 cm) i natrzeć przyprawami. Cebulę pokroić w piórka i wraz z mięsem oraz liśćmi laurowymi przełożyć do rękawa do pieczenia. Rękaw szczelnie związać. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około 40-45 minut – w zależności od grubości kawałków mięsa.
 
 

Schab pieczony w rękawie – dodatkowe informacje: 

 
Jeśli wolicie cebulę bardziej przypieczoną, to przed końcem pieczenia rękaw należy rozciąć. 
Cienkie plastry schabu szybciej się upieką – grubsze kawałki mogą wymagać kilku dodatkowych minut.
 
Schab w kawałkach pieczony z cebulą w rękawie

Przyprawy Swojski Wyrób
 W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób – regularna współpraca. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger