Kultura i historia herbaty oolong
Oolong to po chińsku „czarny smok”. Herbata występująca także pod spolszczoną nazwą ulung, ma długą i bogatą historię. Pierwszy raz wyprodukowano ją w XVII wieku w Chinach. To właśnie wtedy wyprodukowano herbatę w tej postaci, jednak jej szerokie rozpowszechnienie miało miejsce dopiero w XIX wieku.
Pochodzenie herbaty oolong jest nieznane, a jej historia owiana jest licznymi legendami. Istnieje kilka teorii, które wskazują na region Fujian (福建) jako jej kolebkę. Jedna z opowieści mówi, że herbata oolong była luksusowym towarem, produkowanym na specjalne życzenie władców. Według jednej z legend, w X wieku, dynastia Song stworzyła herbaciany ogród na cześć rodu Beiyuan, gdzie uprawiano herbatę Smoka i Feniksa. Z kolei dynastia Ming produkowała herbatę w postaci skompresowanych krążków, ale ród Beiyuan wprowadził nową formę – sypki, ciemny proszek. Tak powstała herbata Czarnego Smoka.
Czym jest herbata ulung?
Oolong to półfermentowana herbata, która łączy cechy zarówno zielonej, jak i czarnej herbaty. Jej produkcja wymaga precyzyjnego kontrolowania procesu fermentacji. Zwykle, dla ulunga, proces ten zachodzi jedynie przez krótką chwilę. W efekcie po zaparzeniu jest on dużo ciemniejszy i mocniejszy w smaku niż herbaty zielone, ale jaśniejszy i delikatniejszy w stosunku do herbat czarnych.
Ulungi produkowane na Tajwanie, w Chinach, czy Wietnamie, mogą różnić się od siebie, co czyni tę kategorię herbaty niezwykle interesują i różnorodną. To pozwala miłośnikom naparów na odkrywanie szerokiego wachlarza smaków, który może odpowiadać ich osobistym preferencjom. Najpopularniejsze i najbardziej znane są ulungi z Chin ( z regionu Fujian), gdzie produkowana jest popularna odmiana tej herbaty – Tie Guan Yin3.
Korzyści z picia herbaty oolong
Oolong to nie tylko wyjątkowy smak, ale także napój o licznych dobroczynnych właściwościach, które przyczyniają się do jego popularności. Gasi pragnienie, orzeźwia oraz stanowi:
- źródło polifenoli
Można to rozpoznać po charakterystycznej goryczce. Polifenole to substancje roślinne, które mają właśnie taki, cierpki smak. Wspomagają one pracę układu odpornościowego i mogą mieć efekt przeciwzapalny4. Są wykorzystywane w walce z chorobami cywilizacyjnymi4.
- bogate źródło antyoksydantów
Herbata ulung zawiera antyoksydanty1. Te substancje, nazywane także przeciwutleniaczami, pomagają neutralizować wolne rodniki zawarte w zanieczyszczeniach powietrza, dymie papierosowym, smogu itp., które mogą uszkadzać komórki skóry i przyspieszać procesy starzenia się i obumierania.
- źródło kofeiny
Ponieważ herbata naturalnie zawiera kofeinę, ma pozytywny wpływ na poziom energii i koncentrację3. Warto jednak pamiętać, że nadmierna ilość kofeiny może powodować negatywne skutki.
Ulung ma także:
- wpływ na trawienie i metabolizm cukrów
Jak wszystkie herbaty, ulung wspomaga trawienie. Umiarkowane spożycie herbaty wykazało także w badaniach klinicznych korzystne działanie w kontrolowaniu i łagodzeniu takich schorzeń jak cukrzyca i otyłość2-3. Herbata oolong może być pita także przez osoby zażywające doustne leki hipoglikemizujące w leczeniu cukrzycy typu II2.
- wpływ na mikrobiom jelitowy
Mikrobiom to korzystna mikroflora bakteryjna żyjąca w naszych jelitach, która ma ogromny związek z odpornością organizmu. Badania naukowe wykazują, że herbata oolung może mieć korzystny wpływ na regulowanie prawidłowego funkcjonowania flory bakteryjnej jelit5.
Jak prawidłowo przygotować herbatę oolong?
Zaparzanie herbaty ulung wymaga odpowiedniego podejścia, aby wydobyć z niej pełnię smaku i korzystne właściwości zdrowotne. Jeśli herbata zostanie zaparzona niewłaściwie, jej smak może stać się gorzki, a dobroczynne składniki, takie jak polifenole i katechiny, zostaną zniszczone.
Aby poprawnie zaparzyć herbatę ulung, należy zagotować wodę, a następnie ostudzić ją przez około 2 minuty do temperatury 70-80°C. Zbyt gorąca woda może sprawić, że herbata stanie się cierpka i straci subtelność smaku. Następnie należy zalać jedną torebkę herbaty porcją wody (220 ml) i parzyć przez około 2 minuty. Ważne jest, aby nie przekroczyć tego czasu, ponieważ zbyt długie parzenie może skutkować nadmierną ekstrakcją tanin, co wpłynie na gorzki posmak.
Herbata ulung powinna być podawana bez dodatków, aby zachować jej naturalny smak i właściwości. Pamiętając o odpowiedniej temperaturze wody i czasie parzenia, możesz cieszyć się delikatnym smakiem tej wyjątkowej herbaty, która w pełni oddaje swoje dobroczynne korzyści.
Oolong w ofercie marki Dilmah
Herbata Dilmah Oolong Tie Guan Yin (w tłumaczeniu z chińskiego „Żelazna Bogini Miłosierdzia”), dostępna jest w ofercie sklepu z herbatą Herbata i Kawa, to wyjątkowa odmiana ulunga uprawiana w prowincji Fujian3. Jest herbatą o subtelnym, kwiatowym aromacie, który przywodzi na myśl storczyki. W odróżnieniu od tradycyjnych, cięższych oolongów, Tie Guan Yin wyróżnia się delikatnym charakterem oraz niepowtarzalną, aksamitną fakturą naparu.
Dilmah Oolong Tie Guan Yin to prawdziwa „arystokratka” wśród herbat oolong, która idealnie sprawdzi się po obfitym posiłku. Dla kogo ją polecamy? Zdecydowanie dla miłośników herbat zielonych. Dzięki swojej finezyjnej naturze, herbata ulung stanowi także doskonałą propozycję dla osób poszukujących czegoś wyjątkowego w świecie naparów. Sprawdź i przekonaj się, jaki smak ma oolong!
Źródła:
- Zeng, Research Progress on the Antioxidant Activity of Oolong Tea, BIO Web of Conferences 124, 01012 (2024);
- Weerawatanakorn, W. Hung , M. Pan, S. Li, D. Li, X. Wan, C. Ho, Chemistry and health beneficial effects of oolong tea and theasinensins, Food Science and Human Wellness 4 (2015), str. 133–146;
- Encyklopedia Britanica online
- Kołodziejska, Polifenole – cierpki smak dla zdrowia, Narodowe centrum edukacji żywieniowej – strona internetowa, 2018;
- Li, J. Wang, R. Kou, Polyphenol-rich oolong tea alleviates obesity and modulates gut microbiota in high-fat diet-fed mice, Frontiers in Nutrition, 2022, str. 1-14.
- Herbata według Dilmah
- Herbata oolong [online: https://www.herbatyszlachetne.pl/herbata-oolong,24,5], Herbaty szlachetne, 7 czerwca 2016 (pol.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!