poniedziałek, lutego 17, 2025

Ciecierzyca w sosie curry

Ciecierzyca w sosie curry
 
Ciecierzyca w sosie curry to bardzo aromatyczna potrawa, którą mogłabym jeść niemal codziennie. Zresztą jestem wielką fanką ciecierzycy! Jest ona nie tylko pyszna, ale także stanowi doskonałe źródło białka. Moja wersja tego dania jest nieco łagodniejsza od tych, które być może znacie, ale uwierzcie mi na słowo, że wciąż zachwyca bogactwem smaku i aromatu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis – jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu i na stałe zagości w Waszych domach. Oczywiście jeśli lubicie takie orientalne klimaty.

Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 10-12 godzin w przypadku użycia ciecierzycy suchej, około 45 minut ciecierzycy z puszki


Ciecierzyca w sosie curry  – składniki:


  • około 200g suchej ciecierzycy (*)
  • 200g passaty pomidorowej
  • 150 ml mleczka kokosowego (**)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku (mały)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska; u mnie wędzona)
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku (***)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/3 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 szczypta cynamonu (****)
  • cukier (do smaku)
  • sól, pieprz (do smaku)

Dodatkowo:

  • olej do smażenia


Jak zrobić ciecierzycę w sosie curry?


Przed przystąpieniem do przygotowywania potrawy, dzień wcześniej należy w zimnej wodzie namoczyć ciecierzycę. Najpierw opłukać ją na sitku pod bieżącą wodę, a następnie wsypać do garnka i zalać około 3 szklankami wody. Odstawić do namoczenia. Ciecierzycę gotować w tej samej wodzie, dodając szczyptą, na niewielkim ogniu przez mniej więcej 1,5 godziny. Zalewy również nie wylewać.
Cebulę uprzednio pokrojoną w małą kostkę zeszklić na odrobinie oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wsypać przyprawy i wymieszać. Następnie należy wlać passatę pomidorową. Ogień należy odrobinę zwiększyć. Wszystko razem gotować do 10 minut, aż sos zrobi się lekko gęsty. Po tym czasie dodać ciecierzycę wraz zalewą. Całość gotować przez dodatkowe około 20-25 minut na średnim ogniu bez przykrycia.
(Uważać, aby nic nie przywarło do garnka.) 
Wlać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Następnie należy zmniejszyć ogień i całość podgotować przez kolejne około 15 minut.
(Sos powinien zgęstnieć.)
Gotowe danie doprawić do smaku. Ciecierzycę w sosie curry podawać z ryżem i ulubionymi warzywami. 
(Ja często ją jadam w wersji solo. Jest pyszna.)
 
 

Ciecierzyca w sosie curry  – dodatkowe informacje:

 
(*) Zamiast suchej ciecierzycy można użyć 2 puszek już gotowej. 
(**) Taka ilość mleczka kokosowego daje delikatny, ale wyczuwalny smak. Możecie dodać go więcej, aby było bardziej wyczuwalne.
(***) Nie przepadam za pikantnymi daniami, ale jeśli Wy je lubicie, dodajcie więcej papryki ostrej.
(****) Cynamon daje ciekawy, subtelny akcent, więc jeśli go nie lubicie, możecie go pominąć.

Ciecierzyca w sosie curry

Ciecierzyca w sosie curry

Ciecierzyca w sosie curry
Wpis w ramach współpracy ze sklepem Swojski Wyrób.

12 komentarzy:

  1. Robię od czasu do czasu podobną potrawę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i pożywne danie 🧡🧡👌

    OdpowiedzUsuń
  3. Skorzystam z przepisu, bo też uwielbiam cieciorkę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, jakie dobre jedzonko. Wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam podejście do ciecierzycy. Wyszło słabo i jakoś nie mogę się przekonać aby dalej kombinować z tym składnikiem :/
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pyszne danie dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentuje się smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne i pożywne danie wegetariańskie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mnie zaciekawiłaś tym pomysłem. Uwielbiam ciecierzycę, ale jeszcze w takiej wersji jej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zainspirowałaś mnie :) muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, pyszne danie wykonane w sposób pomysłowy, kreatywny b (*_*)
    Fajny też jest pomysł na ciecierzycę w wersji po bretońsku, zamiast fasolki, to ciecierzyca z kiełbasą w sosie pomidorowym. To dopiero fajne połączenie dwóch smaków :)
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha :-* B <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię takie dania. 😀

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger