Ciecierzyca w sosie curry to bardzo aromatyczna potrawa, którą mogłabym jeść niemal codziennie. Zresztą jestem wielką fanką ciecierzycy! Jest ona nie tylko pyszna, ale także stanowi doskonałe źródło białka. Moja wersja tego dania jest nieco łagodniejsza od tych, które być może znacie, ale uwierzcie mi na słowo, że wciąż zachwyca bogactwem smaku i aromatu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis – jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu i na stałe zagości w Waszych domach. Oczywiście jeśli lubicie takie orientalne klimaty.
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 10-12 godzin w przypadku użycia ciecierzycy suchej, około 45 minut ciecierzycy z puszki
Ciecierzyca w sosie curry – składniki:
- około 200g suchej ciecierzycy (*)
- 200g passaty pomidorowej
- 150 ml mleczka kokosowego (**)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku (mały)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska; u mnie wędzona)
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku (***)
- 1 łyżeczka curry
- 1/3 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 szczypta cynamonu (****)
- cukier (do smaku)
- sól, pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Jak zrobić ciecierzycę w sosie curry?
Przed przystąpieniem do przygotowywania potrawy, dzień wcześniej należy w zimnej wodzie namoczyć ciecierzycę. Najpierw opłukać ją na sitku pod bieżącą wodę, a następnie wsypać do garnka i zalać około 3 szklankami wody. Odstawić do namoczenia. Ciecierzycę gotować w tej samej wodzie, dodając szczyptą, na niewielkim ogniu przez mniej więcej 1,5 godziny. Zalewy również nie wylewać.
Cebulę uprzednio pokrojoną w małą kostkę zeszklić na odrobinie oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wsypać przyprawy i wymieszać. Następnie należy wlać passatę pomidorową. Ogień należy odrobinę zwiększyć. Wszystko razem gotować do 10 minut, aż sos zrobi się lekko gęsty. Po tym czasie dodać ciecierzycę wraz zalewą. Całość gotować przez dodatkowe około 20-25 minut na średnim ogniu bez przykrycia.
(Uważać, aby nic nie przywarło do garnka.)
Wlać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Następnie należy zmniejszyć ogień i całość podgotować przez kolejne około 15 minut.
(Sos powinien zgęstnieć.)
Gotowe danie doprawić do smaku. Ciecierzycę w sosie curry podawać z ryżem i ulubionymi warzywami.
(Ja często ją jadam w wersji solo. Jest pyszna.)
Ciecierzyca w sosie curry – dodatkowe informacje:
(*) Zamiast suchej ciecierzycy można użyć 2 puszek już gotowej.
(**) Taka ilość mleczka kokosowego daje delikatny, ale wyczuwalny smak. Możecie dodać go więcej, aby było bardziej wyczuwalne.
(***) Nie przepadam za pikantnymi daniami, ale jeśli Wy je lubicie, dodajcie więcej papryki ostrej.
(****) Cynamon daje ciekawy, subtelny akcent, więc jeśli go nie lubicie, możecie go pominąć.
Wpis w ramach współpracy ze sklepem Swojski Wyrób.
Robię od czasu do czasu podobną potrawę. :)
OdpowiedzUsuńPyszne i pożywne danie 🧡🧡👌
OdpowiedzUsuńSkorzystam z przepisu, bo też uwielbiam cieciorkę!
OdpowiedzUsuńWow, jakie dobre jedzonko. Wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńMiałam podejście do ciecierzycy. Wyszło słabo i jakoś nie mogę się przekonać aby dalej kombinować z tym składnikiem :/
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Angelika
Bardzo pyszne danie dziękuję
OdpowiedzUsuńPrezentuje się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Pyszne i pożywne danie wegetariańskie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie zaciekawiłaś tym pomysłem. Uwielbiam ciecierzycę, ale jeszcze w takiej wersji jej nie jadłam.
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś mnie :) muszę spróbować
OdpowiedzUsuńMniam, pyszne danie wykonane w sposób pomysłowy, kreatywny b (*_*)
OdpowiedzUsuńFajny też jest pomysł na ciecierzycę w wersji po bretońsku, zamiast fasolki, to ciecierzyca z kiełbasą w sosie pomidorowym. To dopiero fajne połączenie dwóch smaków :)
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha :-* B <3
Bardzo lubię takie dania. 😀
OdpowiedzUsuń