niedziela, stycznia 19, 2025

Muffinki bananowo-czekoladowe z jabłkiem (bez cukru)

Muffinki bananowo-czekoladowe z jabłkiem (bez cukru)

Muffinki bananowo-czekoladowe z jabłkiem bez cukru to pyszna przekąska, którą można zabrać do szkoły, pracy lub na spacer. Świetnie też sprawdzą się jako podwieczorek, albo po prostu jako ciastko, które zaspokoi ochotę na "coś" słodkiego. Muffinki smakują przepysznie i są przyjemnie wilgotne. W moim domu znikają błyskawicznie. Koniecznie je przygotujcie i przekonajcie się, że wszelkiego rodzaju wypieki bez cukru też mogą być smaczne!
 
Ilość: 7-8 sztuk
Czas przygotowania: do 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut


Muffinki bananowo-czekoladowe z jabłkiem bez cukru - składniki:

 
  • 1 banan (waga bez skórki 100g)
  • 1/2 jabłka (waga po obraniu 75g)
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka 
  • 50 ml oleju
  • 125g mąki pszennej (można użyć orkiszowej lub pomieszać z pełnoziarnistą)
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia


Jak zrobić muffinki bananowo-czekoladowe z jabłkiem bez cukru?

 
Banana rozgnieść widelcem na w miarę jednolite puree. Jabłko zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach. W pierwszej miseczce wymieszać mąkę z kakao, sodą i z proszkiem do pieczenia, a w drugiej - jajko, mleko, olej oraz banana i jabłko. Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.)
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą z papilotek wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości. Muffinki piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Gotowe babeczki wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
 
 

Muffinki bez cukru - dodatkowe informacje:

 
Muffiny można urozmaicić, np. dodając do środka orzechów lub posypując przed pieczeniem płatkami migdałowymi.

Babeczki bananowo-czekoladowe z jabłkiem (bez cukru)

19 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smacznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast muffin robię taką całą blachę ciasta, ale nie dodawałam jabłka, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj ciekawe , ciekawy przepis. Będę zaglądać i korzystać z przepisów. Bardzo fajny pomysł na blog.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mufinki bez cukru to ulubiony deser mojego Męża. Dzięki za dietetyczne przepisy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Bardzo apetycznie wyglądają. I w zdrowszej wersji, super propozycja 👏

    OdpowiedzUsuń
  6. Te muffinki wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam muffinki w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł, na pewno wykorzystam. Nie dość, że pyszne, to jeszcze bez cukru, czyli zbędnego dodatku :)
    Dziękuję za ten przepis...

    OdpowiedzUsuń
  9. Jako, że trwam w postanowieniu by bardziej świadomie się odżywiać, to te muffinki są dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne połączenie 😋 Uwielbiam smak jabłek i kakao 🙂

    OdpowiedzUsuń
  11. O mniam. Zapisuję sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. Z ciekawością wypróbowałabym ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają bardzo apetycznie. Muszę ich zrobić na zbliżające się planszówki z koleżankami.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wędrówki po kuchni28 stycznia 2025 20:21

    Przemawiają do mnie takie muffinki, bo są bez cukru :) Pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger