Ciastka bananowo-korzenne z czekoladą i orzechami już cudownie kuszą podczas pieczenia. Ich zapach jest obłędny, a posmak bananów i piernikowej nuty to idealny duet. Do tego orzechy i czekolada! Moja rodzina uwielbia te ciasteczka, więc często wracam do tego przepisu, który dopracowałam... w 2015 roku. Jeśli nie lubcie korzennych przypraw, pomińcie je lub dodajcie kakao. Ja uwielbiam ten smak! Smacznego!
Ilość: około 24 sztuki
Czas przygotowania: 7 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut
Ciastka bananowo-korzenne z czekoladą i orzechami - składniki:
- 2 banany (średnie)
- 60g masła/margaryny
- 120g cukru
- 1 jajko
- 210-310g mąki pszennej (*)
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru cynamonowego (można zamienić na 1/3 łyżeczki cynamonu)
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
- 80g orzechów (dodałam orzechy włoskie)
- 40g czekolady
Jak zrobić ciastka bananowo-korzenne z czekoladą i orzechami?
Banany rozgnieść za pomocą widelca i wymieszać z sodą. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i miksować do momentu, aż masa będzie puszysta. Masę połączyć z bananami, a następnie z mąką i przyprawami. Do ciasta dodać orzechy oraz posiekaną czekoladę. Całość ponownie dokładnie wymieszać. Blachę wysłać papierem do pieczenia i za pomocą zwilżonej łyżki układać (z odstępami) na niej porcje ciasta.
(Ciasto dość mocno się klei i nie da się z niego formować ciastek dłonią.)
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut w 180 stopniach.
(Ciasteczka powinny być zarumienione.)
(Ciasteczka powinny być zarumienione.)
Ciastka bananowo-korzenne z czekoladą i orzechami - dodatkowe informacje:
(*) Jeśli do ciastek doda się mniej mąki będą miękkie. Zwiększając jej ilość, ciastka będą bardziej suche. Takie w sam raz do herbaty. Ja lubię bardziej miękkie.
Przyznam, że takich ciastek jeszcze nie jadlam.
OdpowiedzUsuńAleż one pysznie się zapowiadają!
OdpowiedzUsuńAleż one muszą pachnieć!
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo apetycznie, muszę wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuń