Zupa z zielonym groszkiem jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Bardzo ją lubię i zapewniam, że na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom groszku. Ja zazwyczaj zabielam ją śmietaną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyście jej nie dodawali. Wtedy uzyskacie lekką zupę, która nadal będzie aromatyczna i przepyszna. Smacznego!
Ilość porcji: około 4
Czas przygotowania: do 1 godziny (z gotowaniem wywaru)
Zupa z zielonym groszkiem - składniki:
- mięso na wywar (u mnie z kurczaka)
- 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego; może być mrożony, ale preferuję mrożony)
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 łyżki natki z pietruszki
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- śmietana
Jak ugotować zupę z zielonym groszkiem?
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki, marchew pietruszkę, selera oraz pora. Gotować do momentu, aż warzywa będą al dente. Następnie dodać mrożony groszek.
(Groszek w puszce należy dodać na samym końcu.)
Zupę doprawić do smaku i opcjonalnie zabielić śmietaną. Można też dodać mięso z wywaru.
(Groszek w puszce należy dodać na samym końcu.)
Zupę doprawić do smaku i opcjonalnie zabielić śmietaną. Można też dodać mięso z wywaru.
Wygląda pysznie. Mojemu mężowi na pewno by zasmakowała.
OdpowiedzUsuń