Żeberka pieczone z pieczarkami i marchewką to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Moja uwielbia żeberka, więc często je przyrządzam na "milion" sposobów. Żeberka z dodatkiem pieczarek i marchewki smakują przepysznie. Mięso wychodzi soczyste, aromatyczne i doskonale odchodzi od kości. Zresztą co tu więcej pisać? Koniecznie wypróbujcie takie połączenie!
>> Lubicie żeberka? Sprawdźcie moje pozostałe przepisy - klik.
Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas marynowania (opcjonalnie): do 12 godzin
Czas pieczenia: 90 minut
Żeberka pieczone z pieczarkami i marchewką - składniki:
- 700g żeberek
Marynata:
- 2 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 2 marchewki
- 200g pieczarek
Jak zrobić żeberka pieczone z pieczarkami i marchewką?
Umyte i osuszone żeberka poporcjować na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty dobrze połączyć i następnie powstałą mieszanką dokładnie pokryć żeberka. Miskę z mięsem zakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę bądź całą noc.
(W zasadzie ten etap można pominąć, ale jeśli macie czas warto o nim pamiętać, ponieważ żeberka po upieczeniu są bardziej aromatyczne oraz "przesiąknięte" przyprawami.)
Zamarynowane żeberka przełożyć do rękawa/worka do pieczenia. Umieścić w nim również uprzednio pokrojoną w plastry marchewką z pieczarkami. Rękaw/worek szczelnie związać i umieścić w rozgrzanym piekarniku. Całość piec przez około 60 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia rękaw/worek można ostrożnie rozciąć, aby mięso się zarumieniło.
(Czas pieczenia zależy od wielkości żeberek oraz rodzaju piekarnika.)
Czasami też robimy takie żeberka. Są pyszne.
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja. Lubię żeberka.
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne i bardzo aromatyczne 😍
OdpowiedzUsuńBardzo lubię żeberka, ale w tej wersji jeszcze ich nie robiłam. Super pomysł,podkradam 😉🤗
OdpowiedzUsuń