Domowe biszkopciki z cynamonem i czekoladą to przepyszne ciasteczka, które łączą delikatną i puszystą strukturę z aromatycznym cynamonem oraz przyjemnym smakiem czekolady. Biszkopty doskonale sprawdzą się jako dodatek do kawy czy herbaty lub jako domowe ciastka dla dzieci. Nie są zbyt słodkie. Jestem pewna, że ten prosty przepis na biszkopty na pewno Wam się nie spodoba i nie kupicie już ich w sklepie!
Ilość: około 13-14 sztuk
Czas przygotowania: 8 minut
Czas pieczenia: 8-10 minut
Biszkopty z cynamonem i czekoladą - składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 20g czekolady
- 1/3 łyżeczki cynamonu (ja używam cejlońskiego)
Jak zrobisz domowe biszkopty z cynamonem i czekoladą?
Białka z solą ubić na sztywną pianą. Pod koniec miksowania wsypać cukier i po chwili dodać żółtka. Następnie delikatnie wmieszać przesiane obie mąki z cynamonem. Na końcu do masy dodać uprzednio posiekaną czekoladę. Całość wymieszać. Na blachę wysłaną papierem do pieczenie łyżką stołową wykładać porcje ciasta.
(1 łyżka = 1 ciastko.)
Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku do 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jednie od dołu. Ciasteczka szybko się pieką, więc czas pieczenia należy dostosować do swojego sprzętu.)
Jej, ale te biszkopciki muszą być dobre.
OdpowiedzUsuńWyglądają na bardzo delikatne :)
OdpowiedzUsuńPyszne i aromatyczne biszkopciki 🧡
OdpowiedzUsuńDoskonałe biszkopciki dla dzieci 🙂
OdpowiedzUsuńdo maczania w kakao!
OdpowiedzUsuńSuper, apetycznie, uwielbiam cynamon i czekoladę. :)
OdpowiedzUsuńcynamon i czekolada to miłe połączenie dla zmysłów
OdpowiedzUsuńCiekawy i prosty przepis . Napewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuń