Placuszki bananowe z serkiem wiejskim bez cukru to idealne śniadanie nie tylko dla dzieci, ponieważ skuszą się na nie również dorośli. Placuszki są pożywne i pełne delikatnej, naturalnej słodyczy, a ich przygotowanie trwa dosłownie kilka minut. Możecie je zabrać do szkoły lub pracy, albo podjadać w ciągu dnia solo, bądź z ulubionymi dodatkami. Moja rodzina stawia na tę pierwszą wersję, ale podpowiem, że placki pysznie komponują się z jogurtem, świeżymi owocami czy ulubionymi orzechami. Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis!
Ilość: około 14 sztuk
Czas przygotowania: 15 minut
Placuszki bananowe z serkiem wiejskim bez cukru - składniki:
- 1 banan (dojrzały)
- 1 jajko
- 2 łyżki serka wiejskiego (czubate)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Jak zrobić placuszki bananowe z serkiem wiejskim?
Banany rozdusić widelcem na w miarę jednolitą konsystencję, a następnie dokładnie wymieszać z jajkiem, serkiem wiejskim i mąką. Można dodać też odrobinę cynamonu. Na rozgrzaną patelnię (w razie potrzeby patelnię natłuścić, ja posiadam nieprzywierającą) za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 placuszek)
Placuszki smażyć na małym lub średnim ogniu z obu stron.
Bardzo ciekawy pomysł na placuszki, jeszcze nie robiłam takowych na serku wiejskim.
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam tego typu placuszki.
OdpowiedzUsuń