piątek, stycznia 19, 2024

Szybkie oponki z kefirem na sodzie


Szybkie oponki z kefirem na sodzie to świetna propozycja nie tylko dla łasuchów, który uważają, że ciasto drożdżowe jest udręką. Przyznam szczerze, że już jakiś czas temu polubiłam pracę z ciastem drożdżowym, ale mimo wszystko do tych oponek na sodzie wracam dość często. Oprócz prostoty w wykonaniu są naprawdę smaczne! W moim domu znikają jeszcze tego samego dnia, kiedy je usmażę. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis, a jestem pewna, że będziecie nim zachwyceni. Smacznego!

Ilość: około 13 sztuk (*)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: około 20 minut
 
 

Szybkie oponki z kefirem na sodzie - składniki:


  • 200g mąki pszennej + do podsypania
  • 100 ml kefiru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Ponadto:

  • cukier puder


Szybkie oponki z kefirem na sodzie - przygotowanie:


Do miski wlać kefir, dodać żółtko, oba cukry, masło i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Następnie należy wsypać sodę oczyszczoną oraz partiami mąkę. Mąkę dodawać mieszając, aby otrzymać jednolite i dość zwarte ciasto. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i wyrobić. W razie potrzeby podsypać mąką.
(Prawidłowe ciasto powinno być jednolite, miękkie i odrobinę klejące się, ale dosypując więcej mąki oponki wyjdą za twarde.)
Ciasto należy spłaszczyć dłońmi na grubość około 1-1,2 cm, a następnie wykrawać z niego kółka. W każdym kółku dodatkowo wyciąć mniejsze kółeczko.
(Do wykrawania użyłam foremki i zakrętki po wodzie. Zamiast foremki sprawdzi się szklanka lub szeroki kieliszek.)
Oponki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia się. Usmażone, jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze.


Szybkie oponki z kefirem na sodzie - dodatkowe informacje:


(*) Oponki wycinałem foremką o średnicy 6 cm i wyszły średnie. Możecie zrobić większe.

5 komentarzy:

  1. Z dużą przyjemnością wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne, szybkie jedzonko. Mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam jeszcze oponek na sodzie, bardzo ciekawy pomysł. Zapisuję 🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie pamiętam kiedy jadłam takie. Przepis muszę zapisać i wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję, że podzieliłaś się z nami tym ciekawym przepisem na oponki na sodzie na bazie kefiru. Z miłą chęcią wypróbuję, gdyż jeszcze nie miałem okazji takich oponek robić 👍😊
    Pozdrawiam Cię cieplutko i ślę mega dużo uścisków 🤗😘💖

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger