sobota, grudnia 23, 2023

Szybki piernik francuski Pain d’épices


Piernik francuski Pain d’épices to proste ciasto miodowe, które wspaniale pachnie przyprawami korzennymi. Kiedyś był rodzajem chleba na zakwasie, który dojrzewał przez kilka miesięcy. Z czasem zaczęto dodawać do niego spulchniaczy, aby ten proces był szybszy. Czy francuski Pain d’épices przypomina nasz polski piernik? Dla mnie smakuje jak przepyszne, miodowe, miękkie, wilgotne i bardzo aromatyczne pieczywo. Moja rodzina go uwielbia. Piernik francuski Pain d’épices świetnie smakuje z konfiturą, ale u mnie zazwyczaj pojawia się polewa czekoladowa, bo taką wersję uwielbiam wraz ze swoją rodziną. Koniecznie wypróbujcie ten przepis nie tylko na święta. Tym ciastem możecie zajadać się nawet na śniadanie. Wtedy już polecam konfiturę. Smacznego! Ps. Uprzedzając pytania. Tak, w przepisie nie ma jajek.

Forma: 10 x 30 cm
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45-55 minut
 
 

Piernik francuski Pain d’épices - składniki:

 
  • 320g mąki pszennej
  • 320g miodu (delikatnego, np. wielokwiatowego, akacjowego)
  • 140 ml mleka
  • 120g masła
  • 120g cukru
  • 20g przyprawy do piernika
  • 14g sody oczyszczonej
 
 

Piernik francuski Pain d’épices - przygotowanie:


W rondelku należy umieścić miód, mleko, masło oraz cukier. Całość podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Mieszankę pozostawić do ostudzenia.
(Może być lekko ciepła.)
W misce połączyć mąkę z przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną. Dodać płynną mieszankę i wszystko razem wymieszać w jednym kierunku jedynie do połączenia się składników.
(Ja to zazwyczaj robię mikserem na małych obrotach, ale można też łyżką, czy rózgą. Zbyt długie mieszanie może być powodem zakalca.)
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec około 45-55 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 170-180 stopni. 
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)
Ostudzony piernik udekorować według uznania (*).


Piernik francuski Pain d’épices - dodatkowe informacje:


(*) Piernik francuski w wielu przepisach smaruje się konfiturą morelową oraz dekoruje kandyzowaną skórką pomarańczową i/lub bakaliami. Dla mnie i mojej rodziny ten wypiek najlepiej smakuje z polewą czekoladową, więc właśnie tak go podaję w formie ciasta na święta.


Inspiracja: http://www.lesepicesrient.fr

4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie. Na pewno jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo wspaniały piernik francuski, z którego słynie kuchnia francuska. To coś, co warto wypróbować. Wiele deserów kuchni francuskich jest nie tylko ciekawych, ale również bardzo smacznych. Coś wspaniałego na święta Bożego Narodzenia 👍🙂
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🥰🤗💕

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zacny przepis. I pięknie udekorowane 😀

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger