wtorek, listopada 07, 2023

Racuchy drożdżowe razowe z jabłkami i rodzynkami

Racuchy drożdżowe razowe z jabłkami i rodzynkami

Racuchy drożdżowe razowe z jabłkami i rodzynkami to moja kolejna wersja naszych ulubionych racuchów drożdżowych >> z jabłkami. Są naprawdę przepyszne, miękkie i puszyste. Tym razem połowę mąki pszennej zastąpiłam razową. Zazwyczaj ogromną porcję racuchów smażę na kolacje i wszystkie znikają w oka mgnieniu jeszcze tego samego wieczoru. Są smaczniejsze niż świeże bułeczki! Polecam i życzę smacznego.
 
>> Sprawdźcie moje pozostałe przepisy na racuchy drożdżowe - klik.
 
Ilość: około 27 sztuk
Czas przygotowania: minimum 40 minut
 
 

Racuchy drożdżowe razowe z jabłkami i rodzynkami - składniki:

 

Ciasto:

125g mąki pszennej
125g mąki razowej (u mnie żytnia typ 2000)
25g świeżych drożdży
1-2 łyżki cukru
1 szczypta soli
1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko

Dodatkowo:

2 jabłka
50g rodzynek

Ponadto:

olej do smażenia

Opcjonalnie:

cukier puder do posypania
 
 

Racuchy drożdżowe razowe z jabłkami i rodzynkami - przygotowanie:


Obie mąki wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem i odstawić bez mieszania na mniej więcej 5-10 minut. Następnie wszystko razem dokładnie wymieszać z jajkiem. Na końcu do ciasta wmieszać uprzednio pokrojone jabłka i rodzynki.
 

Smażenie: 


Porcje ciasta nabierać łyżką stołową i ostrożnie kłaść na rozgrzany tłuszcz (*).
(Aby ciasto nie przyklejało się do łyżki należy ją co jakiś czas maczać w gorącym oleju.)
Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym i opcjonalnie posypać pudrem.


Racuchy drożdżowe razowe z jabłkami i rodzynkami - dodatkowe informacje: 

 
(*) Temperaturę oleju warto co jakiś czas kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko się nie rumieniły, ponieważ wtedy mogą być surowe w środku.
 
Racuchy drożdżowe razowe z jabłkami i rodzynkami

13 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam takich racuchów. Muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe. Chętnie bym zrobiła, tylko nie wiem co na rodzynki powie rodzina :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I to są racuchy na bogato, aż się głodna zrobiłam 🤤

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię takie jeszcze z przepisu mojej babci, ale bez rodzynek. U nas rodzynki schodzą tylko takie w czekoladzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany uwielbiam racuchy. A tak dawno nie jadłam. Pora zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale apetycznie wyglądają! Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam racuchy z jabłkami. Rodzynki mniej, ale pewnie żurawina też sprawdzi się dobrze. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam serdecznie ♡
    Świetny przepis, wyglądają apetycznie :) Dziękuję za inspirację!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam, gdy przepisy łączą tradycyjne smaki z nowymi pomysłami. Twoje racuchy muszą być pyszne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Razowych racuchów jeszcze nie robiłam. Smakowita propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł z wykorzystaniem mąki razowej. To źródło błonnika pokarmowego, więc takie połączenie pszennej i razowej jest korzystne dla wzbogacenia wartości odżywczej racuchów pod względem zawartości błonnika w tych racuchach. Przepysznie i smakowicie. 👍🙂

    Pozdrawiam Cię serdecznie i od serca 🤗😘❤
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  12. chętnie bym takiego racucha zjadła

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger