Racuchy drożdżowe z jabłkami to moje miłe wspomnienie z dzieciństwa.
Moja mama i babcia często takie robiły.
Ja sama przygotowywałam je kilka lat temu, jeszcze jak miałam okazję skosztowania ich z mamą...
Ostatnio sobie pomyślałam, że moja córka jeszcze nigdy nie jadła takich racuszków i koniecznie musimy to nadrobić, tym bardziej, że w lodówce leżały drożdże.
Ten niejednokrotnie sprawdzony przepis podyktowała mi mama i śmiem twierdzić, że jest najlepszy!
Placuszki są przepyszne, bardzo mięciutkie oraz zawsze ładnie wyrastają.
Polecam!
Racuchy drożdżowe z jabłkami - składniki:
(ponad 40 sztuk)
500g mąki pszennej
50g świeżych drożdży
2-3 łyżki cukru
500g mąki pszennej
50g świeżych drożdży
2-3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szczypta soli
1 i 3/4 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko
1 jajko
Dodatkowo:
4 jabłka
4 jabłka
Ponadto:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Racuchy drożdżowe z jabłkami - przygotowanie:
Mąkę przesypać do miski.
Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli.
Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek (*).
Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli.
Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek (*).
Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy i wszystko razem porządnie wyrobić oraz połączyć z jabłkami.
Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (**).
(Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju.)
Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (**).
(Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju.)
Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.
Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.
Racuchy drożdżowe z jabłkami - dodatkowe informacje:
(*) Ciasta nie odstawiam na dłuższy czas do wyrośnięcia i pomimo tego placki zawsze są mięciutkie oraz puszyste.
(**) Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku.
Dawno nie jadłam takich racuchów. Pychota.
OdpowiedzUsuńWarto to nadrobić :D
UsuńO tak, zdecydowanie najlepsze racuchy na świecie. Ich smaku i zapachu nie zapomina się mimo upływu czasu. Często smażymy, nie zawsze z jabłkami ale w każdej wersji są pyszotne:)
OdpowiedzUsuńJa też będę częściej smażyć :D
UsuńUwielbiam racuchy drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robisz?
UsuńAle puchate :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj, nie pamiętam kiedy jadłam ostatni raz takie racuszki. Ich smaku uwielbiam, więc od razu po świętach je zrobię :)
OdpowiedzUsuńJa znowu muszę dorwać gdzieś drożdżę :)
UsuńAle bym zjadła :-) Mniam :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam <3
UsuńRacuchy uwielbiam i robiłam już nie raz ;)
OdpowiedzUsuńSuper.
Usuńza mną chyba już od miesiąca chodzą racuchy no i chyba muszę je w końcu zrobić :D takich drożdżowych chyba jeszcze nie jadłam ale to dobra okazja by spróbować :) akurat drożdże mam :)
OdpowiedzUsuńKochana, polecam. Są pyszne!
UsuńUwielbiam takie racuchy i zjadam zawsze za duzo :)))
OdpowiedzUsuńU nas też ogromna porcja znika ekspresowo!
UsuńBardzo lubię takie racuchy, a strasznie dawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńJeśli masz dostęp do drożdży to koniecznie nasmaż!
UsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńSmak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńDokładnie!
Usuń