niedziela, sierpnia 20, 2023

Kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką

Kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką to przepyszny wypiek, który przygotować może każdy. Naprawdę zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Doskonale sprawdzi się jako ciasto do kawy oraz deser na urodziny lub imieniny. Delikatna, lekka budyniowa pianka wspaniale komponuje się z soczystymi borówkami oraz idealnym ciastem kruchym. Ciasto możecie upiec z dowolnymi owocami i zapewniam, że każda jego wersja będzie naprawdę smaczna.

Forma: około 24 x 24 cm
Czas przygotowania: około 40 minut z czasem oczekiwania
Czas pieczenia: 40-50 minut
 
 

Kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką - składniki:

 

Ciasto:

  • 5 żółtek
  • 350g mąki pszennej (nieco mniej niż 2,5 szklanki; 1 szklanka = 250 ml)
  • 250g masła/margaryny
  • 30g cukru pudru 
  • 10g cukru waniliowego/wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 220g cukru (1 szklanka)
  • 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru (2 x 40g)
  • 125 ml szklanki oleju
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • około 300g borówek 


Kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką - przygotowanie:


Kruche ciasto: 

 
Składniki na kruche ciasto zagnieść oraz podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Mniejszą owinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażalce (minimum 30 minut), a drugą wyłożyć formę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut w 180 stopniach.
 

Budyniowa pianka:


Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania należy stopniowo wsypać cukier. Gdy cukier będzie niewyczuwalny, a piana nadal sztywna, dodać proszek budyniowy i na końcu małym strumieniem olej. Masę przełożyć na podpieczony oraz lekko przestudzony spód.

Borówki i wierzch:

 
Na piance budyniowej w miarę równomiernie ułożyć borówki. Na owoce zetrzeć na grubych oczkach tarki pozostawioną część schłodzonego ciasta.
 

Pieczenie:

 
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-50 minut w 180 stopniach.
(Wierzch powinien być delikatnie zarumieniony.)
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.  
 

Kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką - dodatkowe informacje:


Przygotowanie ciasta można podzielić na 2 etapy. Dzień wcześniej przygotować ciasto kruche, a kolejnego dnia piankę i całość upiec.


W przepisie użyłam produktów firmy Emix.
 

Koniecznie zerknijcie na nowości, których ostatnio firma wprowadziła dość sporo.

Wpis w ramach współpracy/testowania produktów.

11 komentarzy:

  1. Ojej, jak ono pysznie wygląda. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Robiłam wcześniej podobne, ale z rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Cię serdecznie 🙋‍♂️

    Bardzo apetycznie wygląda te ciasto. Połączenie ciasta kruchego z masą budyniową i borówkami jest wspaniałe. Coś wspaniałego na deser na podwieczorek 👍🙂☕

    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🤗🥰💕
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie, uwielbiam ciasta z borówkami. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka, mam podobny przepis, robię z owocami, które akurat mam pod ręką,czyli maliny i jeżyny. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha :) takie ciasto mogłabym jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Budyniowa pianka już mi się podoba. Nigdy nie robiłam takiego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo smakowicie, tylko ja niestety nie przepadam za budyniami w ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie robiłam żadnego kruchego ciasta,a Twoje doskonale wygląda Kochana 😘

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger