niedziela, grudnia 18, 2022

Panierowana ryba w kostce. Jak bezpiecznie rozmrozić rybę i czego nie robić przy jej rozmrażaniu?

Panierowana ryba w kostce

Panierowana ryba w kostce to mało skomplikowany przepis, o które prosiło mnie kilka osób. Niektórzy nie wiedzieli jak ją przyrządzić i dostałam też zapytania o sposobach rozmrażania ryby. Postanowiłam, że to wszystko połączę w jeden post, czyli podam przepis i napiszę jak bezpiecznie rozmrozić rybę, aby nie dopadło nas żadne zatrucie pokarmowe. Rybę w kostce można przygotować w taki sam sposób jak wszystkie inne filety. Ja najczęściej ją panieruję w całości, a czasami kroją na mniejsze kawałki. Wtedy wychodzą domowe paluszki rybne. Prosto, ale pysznie. Smacznego!

Ilość porcji: 3
Cas przygotowania: 15 minut


Panierowana ryba w kostce - składniki:


  • 4 kostki rybne (u mnie tym razem z mintaja)
  • sól pieprz

Panierka:

  • 1 jako
  • mąka pszenna
  • bułka tarta

Ponadto:

  • olej do smażenia
 
 

Panierowana ryba w kostce - przygotowanie:


Rozmrożone kostki rybne z obu stron posypać solą oraz pieprzem, a następnie dokładnie obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano.
 
Panierowana ryba w kostce


Jak bezpiecznie rozmrozić rybę?


Ryba szybko się psuje, traci swoje właściwości oraz smak i naprawdę wiele nie trzeba, aby sobie zaszkodzić. Na świeżą rybę też należy uważać, a jeśli chodzi o zamrożoną, należy ją odmrozić w odpowiedni sposób, aby po prostu nie dopadło nas zatrucie pokarmowe. Podstawową zasadą nie tylko jeśli chodzi o ryby, to nie wolno ponownie mrozić już rozmrażanych produktów! Chyba, że zostaną one poddane obróbce termicznej. Pamiętajcie o tym! A jak bezpiecznie odmrozić rybę? To poniżej.
 

Sposób 1: rozmrażanie w lodówce

 
Najprościej i najlepiej zamrożoną rybę umieścić w lodówce i czekać. Przyznam, że troszkę to potrwa, więc najlepiej rybę odmrażać przez noc. Warto też zaznaczyć, aby ryby nie rozmrażać w temperaturze pokojowej, co jest ryzykiem do namnożenia się bakterii i gwarantowanego zatrucia.

Sposób 2: rozmrażanie w wodzie

 
Szybszym sposobem rozmrażania ryby jest jej rozmrażanie w wodzie lub nawet mleku. Przyznam, że nie raz korzystałam z takiej opcji, kiedy właśnie zależało mi na czasie. Tylko ja rybę wkładam do wody w szczelnie zamkniętym woreczku, aby nie traciła smaku. Nie polewam jej wodą, gdyż nie jest to ekonomiczne. Woda powinna być zimna, później stopniowo można ją wymieniać na odrobiną cieplejszą, ale nigdy nie zaczynajmy od ciepłej i nie używajmy gorącej, ponieważ wtedy białka w rybie mogą się ścinać, co spowoduje, że ryba po przyrządzeniu będzie krucha i rozpadająca się.

Sposób 3: rozmrażanie w piekarniku

 
Przyznam, że ta metoda nie jest dla mnie, ponieważ rybę trzeba pilnować, a poza tym w moim piekarniku temperatura zaczyna się od 110 stopni. Staram się korzystać ze sposobu 1 i od czasu do czasu z 2. Tym razem zamrożoną rybę należy umieścić w naczyniu żaroodpornym, a temperaturę ustawić na około 80-100 stopni. Gdy lód zacznie się roztapiać temperaturę można delikatnie zwiększyć. W każdym przypadku rozmrożoną rybę przed dalszym jej przygotowaniem trzeba ostrożnie odsączyć z nadmiaru wody.

4 komentarze:

  1. Rozmrażanie w lodówce to mój sposób.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy się nad tym nie zastanawiałam jak odmrozić rybę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zwykle rozmrażam właśnie w wodzie, tak jak napisałaś :). Czasem właśnie w lodówce, ale fakt to trochę trwa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również zawsze rozmrażam w lodówce, a rybę uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger