niedziela, listopada 20, 2022

Najlepszy chlebek bananowy

Najlepszy chlebek bananowy

Chlebek bananowy
często piekłam, kiedy miałam nadmiar bananów, ale ostatnio przypomniało mi się, że nie robiłam go od wielu lat. Szybko kupiłam banany, wygrzebałam swój sprawdzony przepis i już po chwili cieszyłam się pysznym, cudownie pachnącym chlebkiem z bananów. Jest to wersja podstawowa, która nie zawiera dodatków, ale dla urozmaicenia możecie dodać ulubione bakalie, owoce, czy co tylko chcecie. Chlebek zawsze wychodzi mięciutki oraz niezwykle aromatyczny. 

Wielkość formy: 10 x 22 cm
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: około 60 minut
 

Chlebek bananowy - składniki:


  • 2 banany
  • 2 jajka (duże)
  • 50g masła (roztopionego)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego (może być cukier biały; 1 szklanka = 250 ml)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli

Opcjonalnie:

  • 1 banan na wierzch


Chlebek bananowy - przygotowanie:


Obrane banany zblendować na gładkie puree i wymieszać z jajkami, roztopionym masłem oraz olejem. Następnie należy wsypać cukier, mąkę, sól oraz sodę i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu opcjonalnie ułożyć banana przeciętego wzdłuż na połowę. Chlebek wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 1 godzinę (do tzw. "suchego patyczka" w 180 stopniach. Kroić po przestudzeniu.
 
Najlepszy chlebek bananowy

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger