czwartek, października 20, 2022

Jak zaaranżować restauracyjne wnętrza ze smakiem?

Jak zaaranżować restauracyjne wnętrza ze smakiem?

Projektowanie restauracyjnego wnętrza to dość wymagające przedsięwzięcie dla wielu restauratorów. Bardzo ważny jest obiektywizm, który trudno jest zachować i tym samym powstrzymać swoje gusta oraz preferencje. To klient ma się czuć w jej progach zaopiekowany i adekwatnie obsłużony. Czym się kierować przy urządzaniu restauracji, kawiarni czy pubu, aby te odpowiadały naszym gościom?
 

Od pierwszego spojrzenia


Klient, wchodząc do lokalu, obejmuje wzrokiem przestrzeń i często na tej podstawie podejmuje decyzję: zostać czy szukać dalej. Ważne jest więc przestronne wejście oraz aranżacja miejsca. Duży wpływ na odbiór ma kolorystyka pomieszczenia. Składają się na nią nie tylko odcienie ścian, ale również wszelkich dekoracji i mebli. Drugim czynnikiem, który bezpośrednio się z tym łączy jest zastosowanie różnych tekstur. W obu przypadkach możemy sobie pozwolić na eksperymenty. Nieoczekiwane połączenia nadadzą wnętrzu unikalnego charakteru.

Oczywiście w trakcie projektu aranżacji warto posilić się gotowymi przykładami i istniejącymi stylami. Organizując przestrzeń w klimacie industrialnym, możemy zastosować istnienie widocznych elementów konstrukcyjnych budynku i dostosować do nich dodatki takie jak lampy czy meble. Idąc w klasykę, warto pokierować się zasadą szarej elegancji, która pozwoli utworzyć czystą przestrzeń o gustownym wykończeniu. Poza tym są również inne ciekawe idee, które mogą posłużyć za inspirację w celu uzyskania efektu na miarę kuchni szefa.
 

Menu a wnętrze restauracji


Jeżeli chcesz otworzyć restaurację w określonym stylu, aranżacja wnętrz oraz menu powinny ze sobą współgrać. Zauważ, że wchodząc do greckiej restauracji, zarówno w karcie dań znajdziesz potrawy tradycyjne dla tego obszaru świata, np. tzatziki czy pita, jak i wystrój będzie nawiązywał do typowych dla tego kraju elementów architektury, między innymi spotkasz się z dominacją koloru niebieskiego, a także kolumnami lub figurkami bogów. Warto mieć to na uwadze i odpowiednio zaplanować motyw przewodni restauracji. 
 

Punkt kulminacyjny – meble 


Meble to jedno z głównych narzędzi, którymi posługuje się projektant wnętrz restauracyjnych. Służą nie tylko nadaniu przestrzeni konkretnego charakteru, ale również stanowią praktyczną część wyposażenia. Wszelkiej maści szafy, półki, kontuary mają za zadanie pomagać kelnerom w utrzymaniu czystości oraz ułatwiać dostęp do określonych elementów wyposażenia, natomiast oczami gości powinny być częścią całości.

Drugim aspektem są stoły, krzesła, a także kanapy. Ciekawy rozwiązaniem jest ich zestawianie w różnych kombinacjach, np. w jednym pomieszczeniu mogą pojawić się zarówno, pufy, jak i fotele. A jaką funkcję spełniają? Najważniejsze, aby były wygodne oraz nie utrudniały spożywania posiłków. W poszukiwaniu adekwatnych gustom rozwiązań warto znaleźć producenta, który ma dużą gamę produktów. Dobrym rozwiązaniem mogą być meble do restauracji firmy horeca. Dobre wyposażenie lokalu to podstawa!

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger