wtorek, września 06, 2022

Zupa pieczarkowa z makaronem (pieczarki smażone)

Zupa pieczarkowa z makaronem (pieczarki smażone)


Zupa pieczarkowa z makaronem w moim domu pojawiła się kilka lat temu. Z domu rodzinnego pamiętam jedynie przepyszną zupę pieczarkową z ziemniakami, którą gotowała moja mama. Aktualnie przygotowuję obie wersje, ponieważ nie mogę się zdecydować, którą wolę bardziej. Zupa z pieczarkami jest przepyszna oraz niezwykle aromatyczna. Pieczarki możecie dodać do gotującego się wywaru lub je uprzednio podsmażyć, dzięki czemu zostaną podkreślone walory smakowe zupy. Smacznego!

Ilość porcji: 4-6
Czas przygotowania: minimum 40 minut
 

Zupa pieczarkowa z makaronem - składniki:


  • mięso na wywar (zupę można też przygotować w wersji wege)
  • 300-400g pieczarek
  • 1 cebula (duża)
  • 1 marchewka (duża)
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora (opcjonalnie)
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Dodatkowo: 

  • 3 czubate łyżki śmietany 18%
  • makaron

Ponadto:

  • 2-3 łyżki masła do smażenia
 
 

Zupa pieczarkowa z makaronem - przygotowanie:


Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i soli.  Dodać pokrojone warzywa (marchewkę, pietruszkę, pora oraz selera). Całość gotować do miękkości. W międzyczasie pieczarki należy obrać, umyć i pokroić w paseczki, a cebulę drobno posiekać. Pieczarki z cebulą podsmażyć na maśle, a następnie przełożyć do zupy - około 10-15 minut przed końcem jej gotowania. Kilka minut później wrzucić makaron lub ugotować go osobno w osolonej wodzie. Makaron można dodać na końcu albo umieścić w miseczkach i zalać już gotową zupą. Zupę zabielić śmietaną oraz doprawić do smaku. 
(Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru i połączyć z całością. Dzięki temu unikniemy niezbyt apetycznych grudek śmietany.)

Zupa pieczarkowa z makaronem (pieczarki smażone)

6 komentarzy:

  1. ojj dawno nie jadłam pieczarkowej, Zrobiłas mi smaku

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż na pewno zajadałby się taką zupką.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj ja też dawno nie jadłam i mam teraz ochote

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna, pożywna i aromatyczna zupa <3

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja właśnie wczoraj robiłam pieczarkową na obiad i też robię ją na przesmażonych pieczarkach. Moja rodzinka bardzo ją lubi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. W lecie nie gotowałam zup, ale teraz nadrabiam odkąd podjęłam pracę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger