piątek, września 30, 2022

Kanapki z piekarnika z szynką, jajkiem i żółtym serem

Kanapki z piekarnika z szynką, jajkiem i żółtym serem
 
Kanapki z piekarnika to prosta i idealna propozycja na ciepłe śniadanie, kolację, czy zwykłą przekąskę, która zaspokoi każdy głód. Kanapki przygotowywałam już niejednokrotnie z bułeczek oraz chleba, więc to od Was zależy jaki rodzaj pieczywa wybierzecie. I w zasadzie do ich środka możecie dodać dosłownie wszystko! Poniżej macie taką nieskomplikowaną wersję na szybko ze składników, które zazwyczaj każdy posiada w swojej lodówce. W sumie pieczarki niekoniecznie u mnie są zawsze, ale akurat tym razem pozostało mi z zupy pieczarkowej. Polecam i życzę smacznego!

Ilość: 2 sztuki
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut


Kanapki z piekarnika - składniki:

 
  • 2 bułki lub 4 kromki chleba
  • 2 plastry boczku/szynki
  • 2 jajka (*)
  • 2 pieczarki
  • 40g żółtego sera
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • ulubiony sos 
  • dowolne warzywa
 
 

Kanapki z piekarnika - przygotowanie:


W 2 kromkach chleba lub przekrojonych bułek należy zrobić wgłębienie np. dnem szklanki lub po prostu wyskubać odrobinę środka. Następnie w to miejsce kolejno umieścić plaster wędliny, jajko (delikatnie posypać solą z pieprzem), plasterki pieczarek oraz kawałki sera. Całość przykryć pozostałymi kromkami i następnie każdą kanapkę owinąć folią aluminiową. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)


Kanapki z piekarnika - dodatkowe informacje:


(*) Można tez użyć 1 jajka, jeśli macie małe bułeczki i uważacie, że całość wypłynie. 

Kanapki z piekarnika z szynką, jajkiem i żółtym serem

5 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger