sobota, września 03, 2022

Ciasto ucierane z gruszkami i bezą

Ciasto ucierane z gruszkami i bezą

Ciasto ucierane z gruszkami i bezą to proste i szybkie ciasto, które smakuje naprawdę obłędnie. Jest wilgotne i posiada chrupiącą bezę doskonale podkreślającą smak ciasta. Idealnie sprawdzi się herbaty lub kawy! Ciasto możecie przygotować z ulubionymi owocami. Ja je piekłam już nie raz z jabłkami, truskawkami oraz brzoskwiniami. Tym razem miałam sporo gruszek, więc postanowiłam trochę z nich wykorzystać. Wyszło pysznie!
 
Wielkość formy: około 24 x 24 cm
Czas przygotowania: 20 minut
Czas oczekiwania: 25 + 25 minut
 
 

Ciasto ucierane z gruszkami i bezą - składniki:


Ciasto:

200g masła/margaryny
180g cukru
300g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

5 średnich gruszek
1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)

Beza:

3 białka
100g cukru
1 szczypta soli


Ciasto ucierane z gruszkami i bezą - przygotowanie:


Gruszki:


Obrane gruszki pokroić w kostkę i wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Ciasto:


Masło/margarynę utrzeć z cukrem do białości i nie przerywając miksowania dodać po jednym jajku. Następnie nadal mieszając stopniowo wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
(Powinna powstać jednolita, lekko gęsta masa.)
Na końcu ciasto za pomocą łyżki delikatnie wymieszać z gruszkami i całość przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia.
 

Pieczenie:

 
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut w 180 stopniach.
 

Beza:

 
W międzyczasie białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając powoli wsypać cukier. Miksować do uzyskania gładkiej i lśniącej konsystencji. Pianę bezową rozsmarować na cieście. Ciasto podpiec dodatkowe 25 minut. 
(Beza z wierzchu powinna być chrupiąca.)

Ciasto ucierane z gruszkami i bezą

Ciasto ucierane z gruszkami i bezą

Przepis ze starych zapisków z moimi modyfikacjami.

8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger