poniedziałek, września 12, 2022

Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką

Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką
 
Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką to proste, pyszne i tanie ciasto, z którym każdy sobie poradzi. W moim domu znika ekspresowo, jeszcze zanim porządnie ostygnie. Ciasto jest miękkie i zawsze ładnie wyrasta. Zamiast jabłek możecie użyć dowolnych owoców, ale szerze Wam przyznam, że wersja z jabłkami jest moją ulubioną. Polecam!

Wielkość formy: 12 x 30 cm
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 45 minut
  
 

Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką - składniki:

 

Ciasto:

  • 3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 jajko
  • 2 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)

Dodatkowo:

  • 2 jabłka
  • odrobina kaszy manny

Kruszonka:

  • 50g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki


Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką  - przygotowanie:

 

Jabłka:

 
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.


Kruszonka:

 
Masło, mąkę i cukier połączyć za pomocą dłoni, aby powstała grudkowata kruszonka o konsystencji mokrego piasku.
 

Ciasto:

 
Jajko należy utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo połączyć z maślanką i olejem. Na końcu całość wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy wysłanej papierem do pieczenia, oprószyć odrobiną kaszy manny i następnie równomiernie umieścić na nim starte jabłka. Na wierzch rozetrzeć palcami kruszonkę.

Pieczenie:


Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu można opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
 
Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką

9 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger