sobota, sierpnia 13, 2022

Buchty ze śliwkami, czyli proste bułeczki maślane

Buchty ze śliwkami, czyli proste bułeczki maślane

Buchty ze śliwkami, czyli proste bułeczki maślane to mój sprawdzony przepis, który już był na blogu, ale przypadkowo go usnęłam. A skoro i tak piekę je dość często z owocami sezonowymi to postanowiłam, że obowiązkowo musi on być na blogu. Bułeczki zawsze piekę z podwójnej porcji składników, ponieważ za każdym razem znikają naprawdę bardzo szybko! Są delikatne, puszyste oraz posiadają mój ulubiony maślany smak i aromat! Smacznego.

Ilość: 6 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut
Czas oczekiwania: minimum 60 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut

 

Bułeczki maślane ze śliwkami - składniki:


  • 60 ml mleka
  • 10g świeżych drożdży
  • 2-3 łyżki cukru
  • 40g miękkiego masła
  • 150g mąki pszennej
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • 6 śliwek węgierek

Ponadto:

  • 10-20g stopionego masła (można też użyć białka)
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

 

Bułeczki maślane ze śliwkami - przygotowanie:


Do ciepłego, ale nie gorącego mleka należy wkruszyć drożdże i następnie dodać cukier, mąkę, żółtko oraz bardzo miękkie masło. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, aby było puszyste i nieklejące się do dłoni.
(W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki, ale nie za wiele.)
Ciasto podzielić na 6 porcji (około 50g każda).
W każdy kawałek owinąć uprzednio wypestkowaną śliwkę i uformować z niej okrągłe bułeczki. Bułeczki przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem lub białkiem, które pozostało z ciasta i odstawić na minimum 30 minut, aby bardziej się napuszyły.
Na końcu buchty wstawić do zimnego piekarnika i piec przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
(Powinny być delikatnie zarumienione.)
Upieczone bułki po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
 
Buchty ze śliwkami, czyli proste bułeczki maślane

4 komentarze:

  1. Nie przepadałam za buchtami w dzieciństwie ale takie z nadzieniem to chętnie bym zjadła 🤗

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamuniu, coś pysznego. Rewelacyjnie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja uwielbiam wszelkie wypieki ze śliwkami! Muszą być cudowne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger