środa, sierpnia 10, 2022

Aromatyczne pałki kurczaka w marynacie pomidorowej

 
Aromatyczne pałki kurczaka w marynacie pomidorowej to szybki i tani obiad, który posmakuje całej rodzinie. Mięso zawsze wychodzi miękkie, soczyste oraz niezwykle aromatyczne. Kremowy sos pomidorowy świetnie komponuje się z makaronem, ziemniakami lub dowolną kaszą, czy też ryżem. Prosto i smacznie. Smacznego!


Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: minimum 60 minut
Czas pieczenia: 60 minut


Kurczak w marynacie pomidorowej - składniki:

 
  • 500g pałek z kurczaka (lub innych części z kurczaka)

Marynata:

  • 300g passaty pomidorowej (*)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej (może być zwykła)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu (solidna)


Kurczak w marynacie pomidorowej - przygotowanie:


Wszystkie składniki marynaty połączyć w większej misce i umieścić w niej uprzednio umytego oraz osuszonego kurczaka. Każdy kawałek mięsa powinien być dokładnie pokryty marynatą. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie pałki kurczaka wraz z marynatą przełożyć do worka do pieczenia. Worek szczelnie związać. Kurczaka piec przez około 60 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia worek rozciąć, aby mięso nabrało rumianego koloru.


Kurczak w marynacie pomidorowej - dodatkowe informacje:


(*) Zamiast passaty możecie użyć zwykłego koncentratu pomidorowego. Wtedy około 150-160g koncentratu należy wymieszać ze 140-150 ml wody.
 

4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger